Mama Botanica

View Original

Sansevieria stekken: stappenplan + video

Sansevieria stekken

Naam: Vrouwentong
Latijnse naam: Sansevieria

Naast de klassieke Sansevieria, de groene met een gele rand, zijn er nu legio andere soorten te vinden. Van de klassieke groen-gele rand tot bijzonder stekelige varianten en mooie golvende bladeren van de Sansevieria ‘Whale fin’. De Sansevieria (of ook Sanseveria genoemd) is makkelijk in de verzorging en ontzettend leuk om te vermeerderen. Het is echter geen snelle groeier en ook niet de makkelijkste om te stekken. Er zijn twee verschillende methodes om de Sansevieria te stekken, waarvan het scheuren de snelste en effectiefste is omdat je hem dan met wortel en al stekt,

Hieronder lees je een stukje uit mijn boek Stek Je Plant, waarin ik je alles leer over het stekken van kamerplanten en de belangrijkste stekmethodes voor 40 populaire kamerplanten. In de video hieronder laat ik je stap voor stap zien hoe ik mijn Sansevieria scheur.

Hoe stek je de Sansevieria?

De Sansevieria kun je met een bladstek of door middel van scheuren vermeerderen. Via bladstek duurt het heel lang voordat je een nieuwe plant hebt, en dan weet je nog niet zeker of die er hetzelfde gaat uitzien. De typische gele streep langs de rand zal bijvoorbeeld verdwijnen. Dat gebeurt niet als je de plant scheurt.

Optie 1: stekken door te scheuren

De snelste manier om je plant te vermeerderen is via scheuren. Aan de plant groeien nieuwe stengels via stevige wortelstokken, die makkelijk in stukken kunnen worden verdeeld. Een bijkomend voordeel is dat je zeker weet dat je stek er hetzelfde uitziet als de moederplant. Bij een bladstek kan de nieuwe plant soms andere kleuren in het blad hebben, of kan bijvoorbeeld het gele randje ontbreken. Het scheuren van een plant is ook ideaal als je een grote plant hebt, die z’n pot uitgroeit. Haal je plant uit de pot en haal de aarde weg om de dikke wortels, of eigenlijk rhizomen, van de plant te zien. Elke rhizoom met z’n eigen bladeren kun je lossnijden of -scheuren en in een andere pot zetten. Zo kan je met een grote plant al snel meerdere nieuwe potten vullen. De nieuwe planten kun je hetzelfde verzorgen als de moederplant. In mijn boek Stek Je Plant leg ik uitgebreid uit hoe je planten kunt scheuren, en in de video hieronder laat ik je stap voor stap zien hoe ik mijn Sansevieria scheur.

Optie 2: stekken met bladstek

Stekken met bladstek duurt wat langer, maar je kunt meerdere nieuwe planten maken met een klein stuk van de moederplant. Voor een bladstek heb je een stuk van een blad nodig. Je kunt een enkel groot blad gebruiken, of dat in meerdere kleine stukken snijden, van zo’n tien centimeter lang. Let hierbij wel op wat de bovenkant en de onderkant van de stek is, als je hem later op z’n kop zet, zal er niets gaan groeien. 

Je kunt een bladstek zowel in de grond als in het water laten wortelen. Heb je meerdere stekken? Probeer dan beide methodes om te zien welke beter bij je past. Bij een stek in water zorg je ervoor dat de onderste paar centimeter altijd in het water staan en ververs je zo nu en dan het water. Een stek in de grond mag in een potje met potgrond of stekgrond. Laat de grond licht opdrogen voordat je weer water geeft. Eventueel maak je met een plastic zakje een klein kasje over je stek heen, zodat hij makkelijker kan wortelen. Het kan best een tijd duren voordat je stek, in de grond of in het water, gaat groeien, van enkele weken tot soms wel maanden. Zolang hij er nog gezond en sterk uitziet, is het een kwestie van geduld. Wordt hij slap en zacht, dan is de stek helaas mislukt. Omdat meestal niet alle stekken aanslaan, is het handig om meerdere stekjes te maken. Een stek op water kan geplant worden zodra de wortels ongeveer vijf centimeter lang zijn, maar langer is ook goed. Slaan je stekken aan, dan zal je na verloop van tijd een nieuw plantje boven de grond zien uitpiepen. 

Sansevieria stekken en vermeerderen door de plant te scheuren

Extra verzorgingstips

Een plant die bekend staat om z’n makkelijke verzorging kan soms voor veel frustratie zorgen als hij toch het loodje legt. Daarom nog even de belangrijkste verzorgingstips. De Sansevieria wordt vaak verkocht als een low light plant, een plant die met weinig licht afkan. Dat betekent niet dat hij in het donker kan staan, hij heeft nog steeds daglicht nodig! Een ideale plek voor de Sansevieria heeft veel indirect daglicht. Op een schaduwrijke plek kan hij ook staan, maar dan groeit je plant langzamer. 

Hoe minder licht je plant krijgt, hoe minder water hij nodig heeft. Waarschijnlijk is te veel water geven doodsoorzaak nummer 1 bij deze plant. De dikke rhizomen onder de grond gaan dan rotten, waardoor het gedaan is met je plant. Geef je Sansevieria liever wat te weinig water. Alleen als de bladeren echt gaan rimpelen, kan je meer water geven. 

En dan nog het verpotten, het hoeft niet vaak, maar het is belangrijk om er zeker niet te lang mee te wachten. Als jouw Sansevieria in een te kleine pot staan, dan kan hij deze stuk groeien. Er zit zoveel kracht in de wortels, dat zowel plastic binnenpotten als sierpotten het op een gegeven moment kunnen begeven. Verpot hem dus op tijd, of vermeerder je moederplant door hem te scheuren en daarna met verse potgrond weer terug in de pot te zetten. Zo weet je zeker dat je nog lang van de sterke Sansevieria kunt genieten.

Wil je meer leren over het stekken van je planten?

Bekijk dan mijn boek Stek Je Plant. In dit boek leer ik je alles over het stekken van je groene huisgenoten en de basics van plantenverzorging, inclusief een enorme stekjesgids met de 40 planten die het populairst zijn op Instagram of gewoon heel leuk zijn om te stekken.
Bekijk Stek Je Plant op Bol.com

⭐⭐⭐⭐⭐ 4,8/5 (138 reviews)