Plantenvraag: Planten verpotten in de herfst of winter
Ik help jou graag je plantenliefde en kennis over kamerplanten te ontwikkelen! Daarom geef ik wekelijks antwoord op een plantenvraag.
’Hoi Iris! Het is winter en dan "mag" je planten niet verpotten omdat de wortels meer moeite hebben met herstellen. Ook kan je beter geen voeding geven, want het is nog geen groeiseizoen. Maar ik heb wel stekjes waarvan de wortels uit de drainage gaten komen. Moet ik wachten met verpotten? Ook heb ik nieuwe bladeren in mijn Alocasia's en Strelitzia reginae. Moet ik wachten tot 20 maart met voeding? Het kriebelt, ook al is het nog geen lente!’
- Lieke
Hoi Lieke! Ik ken dat gevoel enorm, je planten zijn al lekker bezig en je wilt ze graag stimuleren in hun groei. Maar de regeltjes zeggen weer wat anders…
Nou, bij deze zeg ik je dat je ook je eigen intuïtie mag volgen en tegen de ‘regels’ in je plant kan verpotten in de herfst of de winter. Of wat plantenvoeding kunt geven. Jij bent de enige die echt kan zien wat je plant nodig heeft en hoe je dat kunt ondersteunen. En die regeltjes zijn meer hulpmiddelen om je op weg te helpen, maar daar hoef je je zeker niet strikt aan vast te houden.
Plantenvoeding geven buiten het groeiseizoen doe ik alleen als ik ook echt nieuwe groei aan mijn planten zie. Dus niet om nieuwe groei op te wekken, maar om de ontwikkeling van de nieuwe bladeren die al verschijnen te helpen. De voedingsstoffen kan je plant goed gebruiken. Zie je geen nieuwe groei, geef dan ook geen plantenvoeding.
En het verpotten van je plant kan ook in de herfst of de winter, vooral als je ziet dat je plant enorm uit z’n pot is gegroeid. En ook hier kun je dat beter doen bij een plant die actief aan het groeien is, dan bij een plant die in rust is. Mocht je de wortels dan beschadigen, dan kan je plant er beter van herstellen. Is je plant bijna toe aan een grotere pot, maar kun je nog even wachten tot er nieuwe groei in het voorjaar verschijnt, dan kan je er beter voor kiezen om even te wachten.
Verpotten doe je liever wel binnen, omdat het buiten erg koud kan zijn in deze periode. De meeste kamerplanten kunnen absoluut niet tegen de kou en kunnen daar schade van krijgen. Laat ook de potgrond eerst een tijdje opwarmen naar kamertemperatuur als je dat buiten bewaart. Op die manier krijgen de wortels geen schok van de kou.
Hou je plant dus goed in de gaten en zie wat hij nodig heeft. Dit kan soms iets anders zijn dan de ‘regels’ je vertellen.
Heb jij ook een plantenvraag? Stel je vraag dan via www.mamabotanica.nl/plantenvraag
Wil je meer leren over de lichtbehoefte van jouw kamerplanten?
Bekijk dan mijn boek Een huis vol planten. In dit boek leer ik je alles over de lichtinval in je huis. Je leert het licht in je huis te analyseren, om zo je kamerplanten en hun lichtbehoeftes beter te begrijpen. Je kamerplanten staan nooit meer op een te lichte of te donkere plek: voortaan weet je precies welke plant op welke plek in je huis gelukkig wordt!
Bekijk mijn boek Een huis vol planten op Bol.com