Mama Botanica

View Original

Plantenvraag: Kun je planten ook 'terugpotten'?

Ik help jou graag je plantenliefde en kennis over kamerplanten te ontwikkelen! Daarom geef ik wekelijks antwoord op een plantenvraag:

’Hoi Iris! Ik heb een brandende vraag, wat ik wil weten is of je je plant kunt 'terug verpotten'. Want vermoedelijk had ik mijn splinternieuwe Alocasia Stingray (vorig jaar mei gekocht en gelijk verpot) nog niet meteen uit de kweekpot moeten halen? Dus mijn vraag: kan de plant zich herstellen als ik hem terugplaats in een kleinere binnenpot’ - Groene groetjes, Jolijn

Goed dat je zo enthousiast aan de slag bent gegaan met je Alocasia Stingray! De pot waar ze nu in staat is echter wel erg groot voor de plant. Als je plant in een te grote pot staat, kan dat de groei van je plant belemmeren, ik vertel je graag waarom.

De nadelen van een te grote pot voor je kamerplant

Wat er vaak gebeurt als je plant in een te grote pot staat, is dat de aarde veel te lang nat blijft. De wortels zitten immers niet zo diep, waardoor er veel grond in de pot zit die niet ‘gebruikt’ wordt door de plant. Aarde die te lang nat blijft kan de wortels aantasten, je plant krijgt dan wortelrot. Het kan ook gebeuren dat het water juist heel snel naar beneden zakt, naar diep onderin de pot. Je plant heeft nog geen wortels die zo diep groeien, dus staat boven in de pot misschien wel te droog!

Kun je je plant terugpotten in een kleinere pot?

Als je je plant verpot, kies je het liefst een pot die zo’n 20% groter is dan de kweekpot. Als je er achter komt dat je je plant in een te grote pot hebt gezet, kun je er altijd voor kiezen om deze naar een kleinere pot te verpotten. Terug verpotten, of terugpotten zeg maar.

Let er dan op dat de wortelkluit van je plant niet groter is dan de pot die je uitkiest. Je wilt natuurlijk wel verse aarde rondom de wortels kunnen stoppen. Zie je dat er wortels beschadigd zijn, bijvoorbeeld omdat ze rot hebben of juist helemaal verdroogd zijn, knip deze dan weg. Verse potgrond erbij en je plant zal in z’n kleinere pot weer helemaal tot zichzelf komen.

Je kunt dit ook doen als je een plant van wortelrot wilt redden. Als er bijvoorbeeld maar een kleine wortelkluit overblijft, nadat je alle beschadigde wortels hebt weggehaald, is het goed om je plant in een kleinere pot te zetten. Haal dan ook wat van de bladeren weg, zodat de verhouding tussen blad en wortels in balans blijft.

Wil je meer leren over het verpotten van je planten? Schrijf je dan in voor de gratis driedelige snelcursus Planten verpotten via de mail.

Heb jij ook een plantenvraag? Stel je vraag dan via www.mamabotanica.nl/plantenvraag


Wil je meer leren over het verzorgen & stekken van je planten?

Bekijk dan mijn boek Stek Je Plant. In dit boek leer ik je alles over het stekken van je groene huisgenoten en de basics van plantenverzorging, inclusief een enorme stekjesgids met de 40 planten die het populairst zijn op Instagram of gewoon heel leuk zijn om te stekken.
Bekijk Stek Je Plant op Bol.com

⭐⭐⭐⭐⭐ 4,8/5 (138 reviews)


Gerelateerde posts over verpotten

See this gallery in the original post