Plantenvraag: Help, mijn Strelitzia hangt naar één kant
’Hoi Mama Botanica, mijn Strelitzia Nicolai hangt slap. De Strelitzia is enorm gegroeid, maar de bladeren hangen helemaal naar een kant. Heb jij misschien tips om te voorkomen dat het nog erger wordt? En wat ik het beste kan doen met de hangende stelen? Ik dacht wellicht opbinden met een mosstok, maar daar kan ik niks over vinden op internet in combinatie met deze plant. Of kan ik de bladeren afsnijden als ze knakken?’
- Danjella
Met Mama Botanica help ik jou om je plantenliefde en kennis over kamerplanten te ontwikkelen! Daarom geef ik wekelijks antwoord op een plantenvraag, met deze keer wat je kunt doen bij planten met hangende bladeren.
Hoi Danjella, wat een mooie plant he, die Strelitzia! Ik ben enorm fan, want hij groeit hard en is niet al te veeleisend. Maar goed, dan moet hij natuurlijk wel gewoon rechtop staan! Ik zal wat redenen geven waarom hij misschien is gaan hangen en wat tips om hem weer rechtop te krijgen.
Waarom hangt mijn Strelitzia scheef?
Het scheef hangen van een Strelitzia kan door verschillende reden veroorzaakt worden. Het kan zijn dat je plant te weinig licht krijgt. Hierdoor gaan de stengels heel hard groeien, waardoor ze te lang worden en het gewicht van het grote blad niet goed kunnen dragen. De bladeren gaan hangen en als er veel bladeren dezelfde kant ophangen, kan de hele plant gaan hangen. Dit kan ook gebeuren als de plant te veel water heeft gekregen, hij overgroeit zichzelf dan als het ware. Daarnaast is de Strelitzia een plant die in het wild enorm groot kan worden, vooral de Strelitzia nicolai. Om dan niet om te waaien als het stormt, wortelt de Strelitzia vrij diep, tot zo’n 50 centimeter. Als jouw plant in een ondiepe pot staat en wel erg de hoogte in groeit, kan het zijn dat de wortels niet sterk genoeg geworteld zijn om het gewicht van de plant recht omhoog te houden. Als je je plant bijvoorbeeld net hebt verpot, zijn de wortels nog niet vastgegroeid in de nieuwe potgrond, waardoor de kans groter is dat je plant gaat hangen als hij al uit balans is.
Zo voorkom je dat je Strelitzia gaat hangen
Zorg ten eerste voor de optimale groeiomstandigheden voor jouw plant. Hoe betere de omstandigheden, hoe sterker jouw plant wordt. Een Strelitzia staat graag in de volle zon. Een raam op het westen is dus ideaal. In de zomer kan je plant ook naar buiten. Zet hem dan niet meteen in de volle zon, maar laat hem een tijdje wennen. Het zonlicht is buiten namelijk veel intenser dan binnen, waardoor de bladeren van je plant kunnen verbranden. Tip: Leer de lichtinval in je huis te analyseren met mijn boek Een huis vol planten
Geef je plant daarnaast voldoende water. Hierbij mag de grond tussendoor droogvallen, maar dan wil je plant wel een flinke scheut water krijgen wanneer je weer water geeft. Door een optimale verzorging, heb je minder kans dat de stengels te lang worden en dat daardoor de bladeren te zwaar zijn om omhoog te blijven.
Als je een plant hebt die al de neiging heeft om te gaan hangen, is het belangrijk om hem te ondersteunen nadat je hem hebt verpot. Door al die verse, losse grond kan het zijn dat hij in het begin wat wiebeliger staat. Zet dus een stevige stok bij je plant en bindt hem daaraan vast. Na een paar weken tot maanden kan je deze weer weg halen, de wortels hebben zich dan weer voldoende vastgegroeid. Geef hem ook een zo diep mogelijke pot, zodat die wortels lekker de diepte in kunnen groeien.
Blijven de bladeren toch hangen, ondanks jouw perfecte verzorging, dan zit er niks anders op dan je plant op te binden. Steek een stok naast je plant en bind een touwtje daaraan en rondom de stengels, zodat ze bij elkaar blijven. Of kijk naar deze handige plantensteun op pootjes of een simpele plantenring op Bol.com waarmee je de stengels bij elkaar kunt houden. Is jouw plant heel groot, dan kun je beter stevig bamboe stokken gebruiken om hem te ondersteunen, zoals deze bamboe stokken op bol.com.
Wat kan je nu met je Strelitzia doen?
In het geval van deze plant, zou ik hem uit z’n pot halen, weer netjes rechtop planten en zorgen voor voldoende ondersteuning tot hij weer stevig geworteld is. De stelen die nu al hangen, kun je eventueel ook opbinden, zodat ze rechtop staan. Dit hoeft niet aan een mosstok, een bamboestok is hierbij al voldoende. Een mosstok is bedoeld voor planten die daar ook in kunnen groeien met een luchtwortels, zoals de Monstera. Bij de Strelitzia is een bamboestok geschikter. En je kunt geknakte bladeren altijd afknippen of afsnijden. Snij ze vrij laag bij de stam af en het restant van de stengel zal verdrogen en na verloop van tijd afvallen.
Lees ook deze plantenvraag als het blad van jouw Strelitzia niet goed ontrolt.
Lees hier meer over de verzorging van de Strelitzia
Heb jij ook een plantenvraag? Stel je vraag dan via www.mamabotanica.nl/plantenvraag
Wil je meer leren over de lichtbehoefte van jouw kamerplanten?
Bekijk dan mijn boek Een huis vol planten. In dit boek leer ik je alles over de lichtinval in je huis. Je leert het licht in je huis te analyseren, om zo je kamerplanten en hun lichtbehoeftes beter te begrijpen. Je kamerplanten staan nooit meer op een te lichte of te donkere plek: voortaan weet je precies welke plant op welke plek in je huis gelukkig wordt!
Bekijk mijn boek Een huis vol planten op Bol.com