Mama Botanica

View Original

Plantenvraag: Wat doe ik tegen springstaartjes in de grond?

’Hoi Iris! Ik heb springstaartjes in de potgrond van mijn monkey mask.
Als je de aarde een beetje aan de kant schuift zie je ze wegkruipen en springen. Ik krijg er helemaal de kriebels van. Heb je DE tip voor mij? Ik kan nergens info vinden... Dank je wel alvast!’

- Yvette

Ik help jou graag je plantenliefde en kennis over kamerplanten te ontwikkelen! Daarom geef ik wekelijks antwoord op een plantenvraag.

Hoi Yvette! Ik kan me helemaal voorstellen dat je de kriebels krijgt van die krioelende beestjes. Gelukkig zijn springstaartjes voor de mens in ieder geval niet schadelijk. En voor je plant in eerste instantie ook niet.

Hoe zien springstaartjes eruit?

Eerst iets over hoe je springstaarten kunt herkennen. Springstaarten, Collembola in het Latijn, zijn maar een paar millimeter groot en leven op en onder de grond. Je ziet ze dus meestal niet op de bladeren van je plant lopen. Ze zijn het best te herkennen doordat ze springen. De sprongetjes lijken een beetje op dat van een vlo. Maar het zijn dus geen vlooien in je plant, maar springstaarten. Ze springen bijvoorbeeld op als je je plant water geeft, of de grond aan de kant schuift.

Zijn springstaartjes schadelijk?

In eerste instantie zijn springstaarten niet schadelijk voor je kamerplant. Ze knagen niet aan de blaadjes, maar leven van organisch afvalmateriaal in de grond. Zo ruimen ze bijvoorbeeld schimmels op en dat is best nuttig. Ze worden soms zelfs toegevoegd aan afgesloten terraria om te helpen met het verteren van afgestorven bladeren en nieuwe voedingsstoffen voor je planten te maken.

In eerste instantie zijn ze dus niet schadelijk, maar als je een enorme plaag krijgt en het afvalmateriaal in de grond is op, dan kunnen ze ook aan de wortels van je plant gaan knagen en dan gaan ze wel schade aanrichten. Heb je dus nog niet zoveel beestjes, dan hoef je niet direct actie te ondernemen. Zijn het er wel veel, lees dan vooral verder.

Hoe kom je van springstaartjes af?

Er is helaas geen middeltje of spray waar springstaarten niet tegen kunnen (als iemand wel iets heeft gevonden, let me know!). Het is dus niet even sprayen en klaar. Maar er zijn wel een aantal dingen die je kunt doen om de plaag te beperken. Springstaarten houden van een vochtige omgeving met veel voedingsstoffen. Door je potgrond droger te laten vallen tussen twee watergeefbeurten in, wordt jouw plant minder aantrekkelijk voor de beestjes. Je plant moet hier natuurlijk wel tegen kunnen. Zorg er daarbij ook voor dat je niet te veel plantenvoeding aan je plant geeft. Dit kan de springstaarten ook aantrekken. In deze video vertel ik je meer over een goed voedingsschema voor plantenvoeding. Zorg er als laatste voor dat je plant gezond is, dan kan hij zich beter weren tegen een invasie van beestjes. Zo zullen rottende wortels ook sneller springstaarten aantrekken dan gezonde wortels.

Hieronder lees je nog meer tips om van je springstaartjes invasie af te komen.

Aardappel truc

Van Demi kreeg ik de aardappel tip opgestuurd. Het schijnt dat springstaartjes van aardappel houden en dat je dat kunt gebruiken om de beestjes uit de grond te lokken. Demi doet dat zo: ‘ik leg elke ochtend een aardappelpartje in de potgrond van m'n planten en haal het er de ochtend erna weer uit. Elke ochtend zitten er beestjes op de aardappelpartjes en elke dag worden het er steeds minder. Ze vinden de suikers in de aardappel lekkerder dan het potgrond van de plant.’ Op deze manier kun je de springstaartjes dus uit de potgrond lokken.

Grond vervangen bij springstaartjes?

Een ander advies dat ik op internet veel tegen kom is het vervangen van de potgrond. Hier ben ik nooit fan van. Ten eerste is het heel lastig om alle grond weg te krijgen. Hierdoor kunnen er gemakkelijk nog springstaartjes achterblijven op de wortels die vrolijk de nieuwe potgrond gaan bevolken. Daarnaast is het voor je plant ook zeer stressvol om veel gedoe aan zijn wortels te hebben. Helemaal als hij al wat verzakt is door de beestjes, kan al dat gefrut aan de wortels ervoor zorgen dat je plant het nog slechter gaat doen. Probeer dus liever een van de andere methodes te geven.

Roofmijten tegen springstaartjes

Je kunt springstaarten ook bestrijden met roofmijten. Hier heb ik zelf geen ervaring mee, maar het is een dure behandeling die bij springstaarten niet meteen 100% succesvol is. Het is dus de vraag of je deze investering wilt doen. De roofmijten zullen nadat de springstaarten weg zijn vanzelf sterven.

Zet je plant op hydrocultuur om van springstraatjes af te komen

Springstaarten zitten vooral in potgrond, omdat daar veel organisch materiaal in zit. Een goede manier om je planten minder aantrekkelijk te maken voor ongedierte is door een anorganisch substraat te gebruiken. Door je plant over te zetten op hydrocultuur, is er geen voedingsbodem meer voor de springstaartjes. Denk bijvoorbeeld aan het overzetten van je plant op hydrokorrels, Lechuza Pon of Seramis. Hier lees je meer over hydrocultuur.

Heb jij ook een plantenvraag? Stel je vraag dan via www.mamabotanica.nl/plantenvraag


Ben jij een plantenliefhebber? Dan is dit boek voor jou.

Krijg nieuwe inspiratie en laat je groene vingers opbloeien met de kennis en ervaring uit de plantencommunity in mijn nieuwste boek Hello Plant Lovers. Meer dan 20 inspirerende plantenliefhebbers delen hun groene avonturen en persoonlijke plantenverzorgingstips, omringd door de mooiste foto’s en illustraties. Verwacht dus veel te leren, maar ook veel te herkennen en nieuwe invalshoeken op herkenbare problemen te ontdekken. Bekijk Hello Plant Lovers op Bol.com

⭐⭐⭐⭐⭐ 4,8/5 (4 reviews)


Gerelateerde blogs

See this gallery in the original post