Plantenvraag: heeft mijn Rhipsalis honingdauw?
Ik help jou graag je plantenliefde en kennis over kamerplanten te ontwikkelen! Daarom geef ik wekelijks antwoord op een plantenvraag.
’Beste Iris, één van mijn lievelingsplanten is mijn Rhipsalis, hij groeide altijd fantastisch, maar bij toeval ontdekte ik een paar maanden geleden wat honingdauw druppels. Transparant, plakkerig en maar enkele, dus niet hele plant zit vol. Sindsdien heb ik heel veel opgezocht en geprobeerd. Alle info en oplossingen gaat over aanpak van beestjes, alleen behalve de druppels kan ik geen beestjes vinden. Wat is er aan de hand met mijn plant?’
- Wendy
Hoi Wendy, wat een mysterie heb je op je plant gevonden! Wel rare druppels, maar geen beestjes, dus je komt er maar niet uit wat er nu aan de hand is. Gelukkig kan ik je al vertellen dat er niks mis is met je plant! Deze druppels worden niet veroorzaakt door beestjes, maar door de plant zelf. Het is niet eens honingdauw, dat zal ik hieronder verder uitleggen.
Wat zijn die witte kristallen en plakkerige druppels op mijn Rhipsalis?
Als het geen beestjes of honingdauw druppels zijn, wat zijn het dan wel? De druppels die jij hebt gevonden zijn eigenlijk nectar. In het Nederlands worden dit extraflorale nectariën genoemd, zoals ik leerde van Rogier van Vugt, kaschef van de Botanische tuin in Leiden. Nectar uit een nectarklier die zich buiten de bloem bevindt. In het Engels spreken ze van ‘pearl bodies’. In jouw geval zijn het nog druppels, maar wanneer ze opdrogen lijken het op kleine witte kristalletjes. Deze kun je makkelijk van je plant vegen, maar ze blijven soms wel aan je vingers plakken.
De plant maakt deze druppels om mieren aan te trekken. Door de mieren van nectar te voorzien, zullen zij de plant beschermen tegen planteneters. Het is dus een heel slimme manier van je plant om zichzelf te beschermen. Dit gebeurt natuurlijk alleen in het wild, voor zover ik weet zullen onze Nederlandse buitenmieren niet jouw Rhipsalis gaan bevolken.
Wat moet je doen als je deze witte kristallen op je plant vindt?
Helemaal niks! Dat is lekker makkelijk. De kristallen zijn dus geen teken dat het slecht gaat met je plant of dat er beestjes op zitten. Ben je toch bang voor een beestjesinfectie, lees dan vooral nog even verder. Haal je de kristallen van je plant, dan kan het zijn dat je plant precies op die plekken nog meer nectar gaat produceren en dat ze gewoon weer terugkomen. Lekker laten zitten dus.
Wat is honingdauw en hoe ziet het eruit?
Honingdauw wordt door verschillende beestjes afgescheiden. Het is een plakkerige substantie die op de blaadjes ligt en vaak ook op de grond rondom je plant. Het behoudt meestal niet de vorm van een druppel, maar vloeit meer uit. Een laagje honingdauw op het blad kan zorgen voor verstikking van het blad en het kan schimmels aantrekken. Geen goed teken dus. Als je honingdauw op je plant vindt, is het belangrijk om te kijken of je beestjes kunt vinden. Onder andere wolluis en dopluis scheiden honingdauw af.
Hoe herken je beestjes op je Rhipsalis?
Als het wel een beestje was geweest die op je plant zat, dan is de kans groot dat het de wolluis is. Dat is het meest voorkomende beestje op de Rhipsalis. De wolluis is een soort kleine, wollige pissebed die flink schade kan doen aan je plant. In deze video laat ik je wolluis op mijn plant zien en hier lees je alles over wolluis.
Heb jij ook een plantenvraag? Stel je vraag dan via www.mamabotanica.nl/plantenvraag
Wil je meer leren over de lichtbehoefte van jouw kamerplanten?
Bekijk dan mijn boek Een huis vol planten. In dit boek leer ik je alles over de lichtinval in je huis. Je leert het licht in je huis te analyseren, om zo je kamerplanten en hun lichtbehoeftes beter te begrijpen. Je kamerplanten staan nooit meer op een te lichte of te donkere plek: voortaan weet je precies welke plant op welke plek in je huis gelukkig wordt!
Bekijk mijn boek Een huis vol planten op Bol.com