Plantenvraag: Waarom zitten er geen gaten in de bladeren van mijn Monstera?
Ik help jou graag je plantenliefde en kennis over kamerplanten te ontwikkelen! Daarom geef ik wekelijks antwoord op een plantenvraag.
‘Hoi Iris, ik heb mijn Monstera al een tijdje en hij heeft al veel nieuwe bladeren. Alleen zijn deze bladeren niet zo groot en krijgt hij geen gaten in de bladeren. Mijn vriend heeft tegelijk met mij ook een Monstera gekocht bij dezelfde winkel, die heeft al wel flinke bladeren met gaten erin. Wat moet ik doen zodat hij wel gaten en grotere bladeren krijgt?’
- Shania
Hoi Shania, wat een toffe plant, die Monstera, he? Ik vind ze echt geweldig! Maar zonde als de bladeren klein blijven en die karakteristieke gaten niet verschijnen. Geen nood, ik heb tips voor je!
Waarom maakt mijn Monstera geen gaten in de bladeren?
De voornaamste reden waarom er geen gaten, of fenestraties, in de bladeren van je Monstera verschijnen en het blad ook klein blijft is een te kort aan daglicht. De Monstera heeft voldoende licht nodig, om grote en gezonde bladeren te maken. Je kunt de bladeren met en zonder gaten zien als een ander soort blad: als de plant nog jong is (of te weinig licht krijgt) maakt hij juveniel blad, blad in de jeugd fase. Naarmate de plant ouder wordt en voldoende licht krijgt, gaat hij volwassen bladeren maken. In het wild groeit de plant vaak nog dicht bij de grond in de jeugd fase. De volwassen bladeren verschijnen zodra de plant goed kan klimmen. Want de Monstera deliciosa is in het wild een klimplant, vandaar dat hij zo vaak aan een mosstok groeit.
In enkele gevallen kan het ook door een tekort aan voedingsstoffen komen dat je Monstera kleine bladeren maakt. Of dat je plant al tijden niet verpot is en geen ruimte meer heeft in de pot om z’n wortels te laten groeien. In deze gevallen geef je je plant meer plantenvoeding, of zet je hem in een grotere pot. Maar in de meeste gevallen is het tekort aan licht de reden voor gat-loze bladeren.
Zo krijgen de bladeren van jouw Monstera gaten
Zorg ervoor dat je plant voldoende licht krijgt. Zoveel mogelijk indirect licht en eventueel een klein beetje direct zonlicht in de ochtend of aan het einde van de dag. Als je je plant een mosstok geeft om te laten groeien, gaat het nog sneller, maar dat is niet essentieel.
De bladeren die nu aan je plant zitten, zullen niet spontaan gaten krijgen, die blijven zoals ze zijn. Maar de nieuwe bladeren die gaan groeien, zullen telkens een stapje groter worden en gaten krijgen. Je kunt er ook voor kiezen je plant een stuk terug te snoeien. Dan snij je de hoofdstengel door, zodat er geen bladeren zonder gaten meer aan je plant zitten. Uit de bladoksel van het bovenste blad dat nog aan je plant zit, zal een nieuwe stengel gaan groeien, met hopelijk groter blad en misschien al een gat erin. Het kan ook zijn dat je plant eerst nog een paar gat-loze bladeren maakt en daarna pas bladeren met fenestraties aanmaakt.
Een Monstera die uit zaad is opgekweekt, zal altijd een aantal onderste bladeren zonder gaten hebben. Dit zijn die jeugdige eerste bladeren. Het is ook niet erg als deze op een gegeven moment afsterven en van de plant vallen. Ze hebben dan hun werk gedaan!
Heb jij ook een plantenvraag? Stel je vraag dan via www.mamabotanica.nl/plantenvraag
Wil je meer leren over de lichtbehoefte van jouw kamerplanten?
Bekijk dan mijn boek Een huis vol planten. In dit boek leer ik je alles over de lichtinval in je huis. Je leert het licht in je huis te analyseren, om zo je kamerplanten en hun lichtbehoeftes beter te begrijpen. Je kamerplanten staan nooit meer op een te lichte of te donkere plek: voortaan weet je precies welke plant op welke plek in je huis gelukkig wordt!
Bekijk mijn boek Een huis vol planten op Bol.com