Mama Botanica

View Original

Plantenvraag: Hoe maak ik mijn Monstera weer mooi na een trips plaag?

’Dag Mama Botanica, mijn Monstera deliciosa is zwaar gehavend uit de strijd tegen trips is gekomen, maar er is al duidelijk herstel zichtbaar. Maar hoe laat ik mijn plant er weer mooi uitzien? Het is nu een grote plant met bovenaan een paar frisgroene nieuwe bladeren en onderaan een quasi kale stam met hier en daar een zielig half-bruin overgebleven blad. Wat doe ik hier nu best mee? Zullen er na een tijd ook onderaan nieuwe bladeren verschijnen of ontstaan die enkel bovenaan? Verwijder ik alle beschadigde oude bladeren best? Of is het mogelijk om alles van de mosstok los te maken en opnieuw op te binden tot een compactere versie waardoor ik terug een mooi gevulde plant krijg? Of wordt het stekken nemen en de rest op de composthoop?’ - Erik

Ik help jou graag je plantenliefde en kennis over kamerplanten te ontwikkelen! Daarom geef ik hieronder antwoord op deze plantenvraag.

Hoi Erik! Wat fijn dat je eindelijk van de trips af bent. En zo zonde dat ze een plant zo lelijk kunnen maken. Ik heb in het verleden ook vaak trips op mijn Monstera gehad, dus ik weet precies wat je bedoelt. Wil je meer weten over mijn ervaring met trips? Bekijk dan deze video over trips. De bladeren krijgen vaak bruine randjes en hebben geel/bruine vlekken over de oppervlakte van het blad. Helaas zullen deze vlekken niet opnieuw groen worden en moet je dus keuzes maken om je plant weer mooi te laten worden. Daar help ik je graag bij! Ik zal al je vragen hieronder apart beantwoorden.

Moet ik beschadigde bladeren weghalen?

Je kunt de bladeren die schade hebben in principe gewoon aan de plant laten zitten. Ze zullen doorgaan met de fotosynthese en zo energie produceren voor nieuwe groei. Als je kijkt vanuit het standpunt van de plant, kan je ze dus laten zitten. Maar als je je eraan ergert hoe dat blad eruit ziet, kun je het ook verwijderen. Als je veel blad moet verwijderen, krijg je wel een lange kale stengels, dus lees in dat geval vooral verder.

Wat kan ik preventief doen tegen trips?

Je kunt nooit helemaal voorkomen dat er beestjes in je planten kruipen. Maar er zijn wel wat dingen die je kunt doen om de kans op ongewenst ongedierte te verminderen. Wat altijd helpt, is om ervoor te zorgen dat je plant in goede gezondheid is. Dat betekent dat hij voldoende water en licht krijgt en de nodige voedingsstoffen. In het voorjaar kan overwinterende trips uit z’n winterrust komen. Hierdoor kan het gebeuren dat je dacht dat je van je plaag af was, maar opeens toch weer beestjes vindt. Controleer in het voorjaar je planten dus extra goed. Je kunt in het voorjaar ook preventief deze kweekzakjes van Biogroei ophangen, zo voorkom je dat eventueel overwinterende trips zich tot een nieuwe plaag ontpoppen.

Zullen er onderaan nieuwe bladeren verschijnen of ontstaan die enkel bovenaan de stengel?

Nieuwe bladeren groeien bij deze plant alleen bovenaan. Op de plekken waar nu lelijke bladeren zitten, of blad wat je verwijderd, zullen helaas geen nieuwe bladeren groeien. Wat je kunt doen, als je de plant verder intact wilt laten, is je Monstera stekken en deze stekken, nadat ze goed geworteld zijn, in dezelfde pot planten. Zodra zij op de mospaal gaan groeien, worden de kale plekken weer opgevuld. Hiervoor heb je natuurlijk wel wat geduld nodig.

Kan ik de plant opnieuw opbinden aan de mospaal?

Je kunt je plant uiteraard ook loshalen van de mospaal en zo bevestigen dat hij weer voller lijkt. Dit kan echter lastiger zijn dat het in eerste instantie lijkt. Vaak zijn de luchtwortels vast gegroeid en zul je deze moeten lossnijden. Ook is de stengel van de Monstera vrij stevig en is deze vaak lastig in een andere vorm te brengen. Ik zou dan eerder kiezen voor de optie hieronder.

Hoe krijg ik weer een mooie volle plant?

Één optie is zoals ik hierboven vertelde; de lelijke bladeren weghalen als je je eraan ergert en door middel van stekken, of eventueel een jonge plant die je koopt, de kale plekken weer op vullen. Een andere optie is om je plant een heel eind terug te snoeien. Als er nog gezonde bladeren onderaan je plant zitten, snij je de stengel net boven zo’n blad af. Vanuit de bladoksel zal de plant met een nieuwe stengel uitlopen. Zit er geen blad meer onderaan je plant? Snij de stengel dan een paar centimeter boven de plek waar eerst een blad zat door. Ook hieruit kan je plant opnieuw uitlopen met wat geduld. Het deel dat je afknipt kun je natuurlijk gebruiken om te stekken.

Voor een succesvolle stek heb je een stuk steel met een luchtwortel en bladknop nodig. Dit is een kleine verdikking bij de bladoksel. Een stek hoeft dus niet perse een blad te hebben, maar het stuk waar eerst de blad aan de plant zat, is al voldoende. Je hoeft dus maar vrij weinig op de composthoop te gooien en je hebt heel veel kansen om een succesvolle stek te maken. Meer over het stekken van de Monstera lees je hier.

Heb jij ook een plantenvraag? Stel je vraag dan via www.mamabotanica.nl/plantenvraag


Wil je nog meer leren over het stekken van je planten?

Bekijk dan mijn boek Stek Je Plant. In dit boek leer ik je alles over het stekken van je groene huisgenoten en de basics van plantenverzorging, inclusief een enorme stekjesgids met de 40 planten die het populairst zijn op Instagram of gewoon heel leuk zijn om te stekken.
Bekijk Stek Je Plant op Bol.com

⭐⭐⭐⭐⭐ 4,8/5 (138 reviews)


Meer artikelen over de Monstera:

See this gallery in the original post