Mama Botanica

View Original

Zamio-wattes? Waarom we Latijnse planten namen gebruiken

De naam Monstera is al zo erg ingeburgerd dat je die waarschijnlijk wel kent, zo ook bij de Ficus. Maar wat dacht je van Fittonia? Of Cryptanthus? Of Zamioculcas zamiifolia?? Dan wordt het misschien wel anders.

Plantenlatijn
Alle planten die wetenschappers tot nu toe ontdekt hebben, krijgen een Latijnse naam. Deze naam zorgt ervoor dat we over de hele wereld weten over welke planten we het hebben. Maar in veel talen krijgt een plant ook nog een gemeenschappelijke naam. Zo heet de Monstera deliciosa in het Nederlandse ook wel de vingerplant of gatenplant. In het Engels is het de Swiss Cheese Plant en in het Duits das Fensterblatt. 
Maar in Nederland zijn er nog meer planten die vingerplant worden genoemd. Zoals de Schefflera en de Fatsia japonica. Dat zorgt al gelijk voor verwarring! Vandaar die Latijnse namen, want daarbij is elke naam uniek voor die bepaalde plant.

Een Latijnse naam bestaat uit meerdere gedeelten. We gebruiken vaak twee woorden: het plantengeslacht (genus) en de plantensoort (species). Zo valt de gatenplant dus onder het geslacht Monstera, waar er heel veel verschillende soorten van zijn, en de soort deliciosa. Zo kun je makkelijk planten uit hetzelfde geslacht bij elkaar groeperen én is het duidelijk om welke soort het precies gaat. Zo’n Latijnse naam wordt cursief geschreven, zodat het duidelijk is dat het om een officiële naam gaat.

Ga je verder de taxonomische ladder op, waarmee al het leven op aarde wordt ingedeeld, dan kom je bij de familie (in dit geval Araceae), orde (Alismatales), klasse (Spermatopsida), stam (Embryophyta) en rijk (Plantae). Gelukkig hoeven we al die extra namen niet te noemen als we het over de Monstera deliciosa hebben!

Nou worden veel planten ook nog eens doorgekweekt, waardoor er nieuwe soorten ontstaan. Dan wordt er achter de tweedelige Latijnse naam nog een naam tussen aanhalingstekens toegevoegd. Zoals de Begonia rex ‘escargot’. Dit is een soort die je in het wild niet zo zal tegenkomen, maar die ontstaan is door het kruisen van andere soorten.

Het duurt vaak wel even voordat je de Latijnse namen onder de knie hebt. Maar het zal je enorm helpen als je informatie over je plant op wilt zoeken. Mijn tip is dus om de Latijnse naam van je plant op te schrijven, zodra je hem koopt. Zo kom je nooit meer bij de verkeerde vingerplant terecht! 


Wil je meer leren over het verzorgen & stekken van je planten?

Bekijk dan mijn boek Stek Je Plant. In dit boek leer ik je alles over het stekken van je groene huisgenoten en de basics van plantenverzorging, inclusief een enorme stekjesgids met de 40 planten die het populairst zijn op Instagram of gewoon heel leuk zijn om te stekken.
Bekijk Stek Je Plant op Bol.com


Gerelateerde posts

See this gallery in the original post