Mama Botanica

View Original

Monstera deliciosa stekken? Zo stek je jouw plant in 3 simpele stappen!

Monstera deliciosa stekken

Naam: gatenplant, vingerplant
Latijnse naam: Monstera deliciosa

Het stekken van een Monstera is niet moeilijk: om deze gatenplant te stekken heb je alleen een blad, een stengel en een luchtwortel nodig. Maar ik kan me voorstellen dat het de eerste keer spannend is om het mes in je plant te zetten.

Wil jij je gatenplant stekken en vraag je je af: Hoe maak je een stekje van een Monstera? En kun je een Monstera stekken zonder luchtwortel? In dit artikel en onderstaande instructie video leg ik je precies uit hoe je jouw Monstera kunt stekken.

De Monstera is een van de populairste urban jungle planten, bijna elke plantenliefhebber heeft hem in huis. Hieronder lees je een stukje uit mijn boek Stek Je Plant, waarin je alles leert over het stekken van kamerplanten en de belangrijkste stekmethodes voor 40 populaire kamerplanten.

Hoe stek je de Monstera?

Stap 1: Snij de stengel door

Het stekken van een Monstera is niet moeilijk, maar je moet wel wat geduld hebben. Net onder een luchtwortel en een blad snij je de stengel door. Omdat het blad vrij groot is en veel vocht kan verliezen, is het goed om maar één blad per stek te nemen. Anders heb je kans dat je stekken sneller uitdrogen dan ze kunnen wortelen. Je kunt de stek vervolgens laten wortelen in de grond of in water.

Stap 2a: Monstera stekken in de grond

Als je tijd hebt om de grond regelmatig te checken, kun je de stekken direct in de grond zetten. Let erop dat de luchtwortels goed onder de grond zitten. Zolang het blad er gezond blijft uitzien, kun je ervan uitgaan dat er onder de grond allerlei ontwikkelingen plaatsvinden. Hou de grond licht vochtig, totdat je voelt dat de stek steviger in de grond staat: dan zijn de wortels actief aan het groeien.

Stap 2b: Monstera stekken in water

Je kunt de Monstera stekken nadat je de stengel hebt doorgesneden ook in het water zetten tot de luchtwortels zich goed hebben ontwikkeld. Zet de stekken in een stevige vaas met een brede hals, zodat je de stekken er straks makkelijk uit kunt halen. Bijvoorbeeld deze mooie glazen vaas op Bol.com. Stekken op water is een fijn methode die wat minder aandacht vraagt én er ook nog eens mooier uitziet. Vervang het water elke week om te voorkomen dat er algen in het water groeien, en laat de wortels zeker zo’n tien tot twintig centimeter lang worden. Het kan zeker een aantal weken tot maanden duren voordat ze zover zijn dat ze de grond in kunnen.

Stap 3: Zet je stekjes in het licht

Stekjes groeien het beste in indirect licht. Een goede plek voor stekjes is bijvoorbeeld de vensterbank of (keuken)plankjes direct naast het raam dat gericht is op het noorden, oosten en westen. Een raam op het zuiden krijgt te veel direct licht en is beter geschikt voor planten die direct zonlicht kunnen verdragen zoals cactussen. Zorg er wel voor dat de ruimte niet te koud is, dat belemmert de groei. In de winter kan je je stekje een goede start geven door de stekjes onder een groeilamp te plaatsen. Met een groeilamp krijgt je plant altijd voldoende licht om goed te gaan groeien en hoef je niet bang te zijn voor smalle planten met kleine bladeren. Gebruik bijvoorbeeld deze groeilamp met gewone fitting op bol.com. Dit is de goedkoopste optie, want je draait deze LED lamp gewoon in een fitting of bureaulamp die je al in huis hebt. Je kunt je ook verder verdiepen in groeilampen en geavanceerdere groeilampen met timers kopen, ik heb een blog geschreven met alles wat je moet weten over groeilampen.

Stap 4: Houd de grond in de gaten

Als je je Monstera stekken in de grond hebt gezet, hou je de potgrond in het begin licht vochtig, zodat de wortels zich goed kunnen aanpassen. Zodra je nieuwe groei ziet, weet je dat je je gatenplant succesvol hebt gestekt.

Veelgestelde vragen bij het stekken van de Monstera

De Monstera laat zich makkelijk vermeerderen, maar er zijn toch nog dingen die mis kunnen gaan. Hieronder lees je de meest voorkomende problemen en de oplossingen.

Kun je de Monstera stekken zonder luchtwortel?

Helaas niet. Je kunt bijvoorbeeld niet een enkel blad afsnijden, want enkel de bladsteel en een blad zal geen nieuwe plant vormen. Wanneer je een blad met een bladsteel op water zet, gaat deze soms wel wortels maken, maar zonder node, een klein bobbeltje op de stam die bij elke bladoksel zit, zal er geen nieuwe groei ontstaan. Je hebt dan een soort zombie-plant. Snij dus altijd de stam af als je de plant wilt stekken, en niet alleen een bladsteel. Ook als de luchtwortel niet meer is dan een klein bruin bobbeltje, kan deze toch gaan groeien en dan heb je wel een succesvolle stek!

Kun je de Monstera stekken zonder blad?

Ja, zolang je een stuk van de stengel hebt, met een luchtwortel, kun je de Monstera stekken. Zo’n stek wordt ook wel een wetstick genoemd, je hebt dus alleen een stukje stam en een luchtwortel. Je kunt dit op water zetten of in de grond, zoals bij stekjes met een blad. Maar je kunt er ook voor kiezen om de stek in spaghnum mos te laten wortelen. Hiervoor leg je je stek op het vochtige mos en zorg je ervoor dat de luchtwortel het mos goed raakt. Zodra de luchtwortel flink is gegroeid, kan je je stek planten in het substraat dat je wilt.

Hoe lang moet de Monstera stek in water staan?

Het kan zeker een aantal weken tot maanden duren voordat Monstera stekken zover zijn dat ze de grond in kunnen. Na een aantal weken zullen de wortels vanzelf gaan groeien. Laat de wortels zeker zo’n tien tot twintig centimeter lang worden voordat je ze in de grond zet. Vervang tot die tijd regelmatig het water zodat je geen algen in het water krijgt.

Hoe groeit de moederplant van een gestekte Monstera verder?

De moederplant zal vanuit die knoop (de plek waar het blad aan de stengel vast zit of zat) opnieuw uitlopen. Er ontstaat dus een nieuwe zijtak vanuit de bovenste knoop aan de stengel.

Hoe krijg je een plant met echt grote bladeren met meerdere rijen gaten?

Hoe ouder je Monstera wordt, hoe meer gaten er in het blad komen. Daarvoor moet je plant wel ‘volwassen’ kunnen worden. Hij moet voldoende licht krijgen en iets om op te klimmen, bijvoorbeeld een stevige mosstok. De plant is van nature een klimmer en zoekt het graag hogerop door tegen bomen op te groeien. Een bijkomend voordeel van een mosstok is dat de Monstera niet je hele huis zal overnemen, want zonder ondersteuning kan hij nogal breeduit gaan staan.

Wat doe ik met de luchtwortels bij een volwassen Monstera?

Elke Monstera groeit luchtwortels. Als je dit niet mooi vind of ze in de weg zitten kan je verschillende dingen doen, maar knip ze vooral niet allemaal in één keer af.

Waarom heeft de nieuwe groei van je Monstera helemaal geen gaten meer in het blad?

Jonge planten hebben nog geen gaten in de bladeren, dat gebeurt pas als de plant verder opgroeit en volwassen wordt. Bij volwassen bladeren zonder gaten kan het ook zijn dat je plant te donker staat. Zoek een lichtere plek op, zodat hij grotere bladeren kan ontwikkelen. En zorg ervoor dat je plant aan een mosstok kan groeien en je hem op tijd verpot, zodat hij goed kan doorgroeien.

Wil je meer leren over het stekken van je planten?

Bekijk dan mijn boek Stek Je Plant. In dit boek leer ik je alles over het stekken van je groene huisgenoten en de basics van plantenverzorging, inclusief een enorme stekjesgids met de 40 planten die het populairst zijn op Instagram of gewoon heel leuk zijn om te stekken. Bekijk Stek Je Plant op Bol.com

⭐⭐⭐⭐⭐ 4,8/5 (138 reviews)


Meer artikelen over Monstera:

See this gallery in the original post