Mama Botanica

View Original

Maak je moestuin vruchtbaarder met lavameel

Lavameel is heel fijn gemalen lavagesteente

Sterke, gezonde planten hebben minder last van plaagdieren en ziektes. Dit geldt zowel voor sierplanten als voor planten in de moestuin. Sterke planten geven ook meer vruchten en groenten. Tijd dus om de moestuin vruchtbaarder en je planten weerbaarder te maken door lavameel te gebruiken. Dit natuurproduct draagt bij aan een duurzame moestuin en gezonde groenten, hoe precies lees je hieronder.

Lees lekker verder of ga direct naar:

Ik werk al jaren met veel plezier in de tuin en de moestuin. Sinds kort geef ik ook moestuinlessen aan kinderen. Daarom deel ik op deze website naast tips voor het verzorgen van kamerplanten ook relevante (moes)tuinkennis. Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met de experts van Biogroei.nl. Ze zijn net als ik voorstander van het verminderen van gif bij het bestrijden van ongedierte in de tuin en het verhogen van de biodiversiteit in de tuin.

See this content in the original post

Lava-Terra: de lavameel van Biogroei in een plantgat

Wat is lavameel en wat doet het voor de moestuin?

Lavameel, zoals Lava-Terra van Biogroei, is een vulkanisch gesteentemeel en dat is niets meer of minder dan lavagesteente dat tot meel vermalen is. Stenen (al dan niet vermalen) toevoegen aan je moestuin voelt niet direct als iets dat zinvol of behulpzaam is voor je planten, maar niets is minder waar. Lavagesteente zit vol met mineralen en sporenelementen zoals calcium, magnesium, boor, koper en silicium.

Zonder mineralen en sporenelementen, heb je geen gezonde bodem. Planten gebruiken deze stoffen om sterk en gezond te worden. Door langdurig gebruik van de grond verdwijnen veel van deze stoffen, als ze niet opnieuw aangevoerd worden. Hierdoor worden planten kwetsbaarder en zwakker. Dan zijn ze aantrekkelijk voor insecten, die graag de zwakke planten opruimen: het resultaat is veel vraat en slecht groeiende planten. 

Door een tekort aan mineralen in de grond worden groente en fruit ook minder voedzaam voor de mens. Planten die minder mineralen opnemen simpelweg omdat deze mineralen niet beschikbaar zijn, bevatten zo ook minder voedingsstoffen. Meststoffen of organische voeding die in de tuin gebruikt kunnen worden bevatten vaak niet alle mineralen en sporenelementen die nodig zijn. Lavameel bevat wel deze mineralen. Daarom is het een perfect natuurlijk middel om aan de moestuin toe te voegen.

See this content in the original post

Je kunt lavameel tussen je planten verspreiden met de hand

Wat zijn de voordelen van lavameel?

  • Lavameel is een goede bron van essentiële mineralen en sporenelementen.

  • Lavameel is een natuurlijk product en past perfect bij een moestuinder die rekening houdt met biodiversiteit en natuurlijk tuinieren.

  • Lavameel zorgt voor een betere waterhuishouding in de grond. Water wordt langer vastgehouden, waardoor de grond minder snel uitdroogt. 

  • Lavameel zit vol essentiële voedingsstoffen voor je planten, die jij dan ook weer binnenkrijgt als je groente of fruit uit je tuin eet.

  • Door de mineralen en sporenelementen in lavameel wordt je plant sterker en krijg je meer opbrengst.

  • Lavameel wordt sneller opgenomen dan andere vormen van lavagesteente, zoals lavagruis.

  • Lavameel geeft zijn voedingsstoffen langzaam af, waardoor planten het geleidelijk kunnen opnemen. 

  • Lavameel heeft een positieve invloed op het bodemleven.

See this content in the original post

Een zak lavameel en de handige verstuiver van Biogroei

Hoe gebruik je lavameel?

Lavameel kun je via de grond toepassen of op het blad. Bij de grondtoepassing verbeter je de bodemstructuur en zorg je voor een goede basis voor je plant. De bladtoepassing is goed om de bladeren van je plant te versterken en deze zo minder vatbaar te maken voor schimmels en ongedierte.

Lavameel strooien als bodemverbeteraar

Door lavameel over de grond te verspreiden, wordt het langzaam opgenomen en komen de stoffen gedurende een langere tijd vrij voor je planten. Je kunt dit op verschillende momenten doen. Als je je tuin of moestuin aanlegt, kun je lavameel in de grond verwerken. Gebruik dan 250 gram per m2. Voeg het toe net voordat je de grond gaat omwoelen, zodat de lavameel direct met de grond gemengd wordt. 

Daarna kun je elk jaar voordat je zaailingen gaat uitplanten een dun laagje lavameel over de grond verspreiden en rustig laten inwerken. Gebruik hiervoor 100 gram per m2. Eventueel geef je wat water na het verspreiden, zodat de lavameel niet wegwaait. 

Je kunt ook een handje lavameel in een plantgat strooien, wanneer je planten in de grond zet of een boom plant.

Met de verstuiver verspreid je de lavameel gemakkelijk over de bladeren

Lavameel verstuiver gebruiken: bladtoepassing

Door lavameel op de bladeren van je planten te verstuiven, worden deze sterker en weerbaarder tegen insecten en schimmels. Hiervoor gebruik je de handige verstuiver, die je bijvoorbeeld online in dit voordelig pakket met Lava-Terra lavameel kunt kopen. 

Het wordt aangeraden om een mondkapje te dragen bij het verstuiven. Ga aan de slag op dagen dat er weinig of geen wind staat en verstuif met de windrichting mee, zodat het poeder niet tegen je aan waait. Vermijd ook regenachtige dagen, want dan spoelt het lavameel direct van de bladeren af. De toepassing kun je om de paar weken herhalen. Gebruik ongeveer 250 gram per 100m2. Verstuif het lavameel zo gelijk mogelijk over de bladeren van de planten. Schud de verstuiver regelmatig, zodat het meel goed uit de verstuiver komt. 

Heb je geen verstuiver, dan kun je de lavameel ook in water oplossen in een verhouding van 30 gram per liter. Spuit dit met een plantenspuit op de bladeren. Het nadeel is wel dat een groot deel van de bladeren zal glijden. Maar als het op de grond terechtkomt, wordt het daar ook opgenomen.  

Je kunt groenten die bespoten zijn met lavameel zonder problemen opeten. Na het oogsten even goed wassen en you’re good to go!

Je kunt lavameel ook aan je composthoop toevoegen (verspreid telkens een laagje over je composthoop, gebruik 10 kg voor een kuub compost). Naast het versnellen van het composteerproces en het stimuleren van de micro-organismen, zorgt het er ook voor dat er meer CO2 gebonden blijft in de grond.

See this content in the original post

Lavameel in een plantgat

Helpt lavameel tegen heermoes?

Hier is geen officieel bewijs voor, maar wel veel positieve ervaringen van gebruikers: lavameel helpt tegen heermoes. Heermoes groeit op plekken waar weinig mineralen in de grond zitten. De rol van heermoes is hierbij dat het mineralen diep uit de grond omhoog haalt met zijn lange wortels. Wanneer de heermoes afsterft, komen de mineralen in de toplaag van de grond terecht. Door lavameel in de tuin toe te passen, verhoog je veel sneller het gehalte mineralen, waardoor de heermoes kan verdwijnen. Verwacht niet dat heermoes direct weg is als je een keer lavameel strooit. Dit is een langer proces, wat niet binnen een dag gebeurt. Sommige gebruikers zien binnen een jaar al verschil, bij anderen duurt dit langer. 

Ik ga lavameel vanaf begin volgend jaar (2025) goed toepassen in mijn voedselbostuin, om te zien of het een verschil maakt voor de hoeveelheid heermoes die er groeit. Updates zal ik hier toevoegen. 


Gerelateerde blogs over moestuinieren:

See this gallery in the original post