Mama Botanica

View Original

Hoya in hydrocultuur of luchtig grondmengsel verzorgen

Hoya’s moeten uitdrogen, maar niet te lang. Anders gaan de wortels dood, wat natuurlijk niet goed is voor je plant. Ze kunnen lange uitlopers maken voordat er een nieuw blad groeit. Knip deze uitlopers niet af, maar geef ze houvast om aan te groeien. Vaak zie je dat het blad daarna opeens goed gaat groeien. Hieronder lees je alles over standplaats, luchtvochtigheid, en Hoya’s in hydrocultuur.

Deze tips voor de verzorging van de Hoya komen van Ans, op Instagram bekend als Urbanjungling. Zachte pastelkleuren en een indrukwekkende collectie van hoya’s: die vind je op het Instagram-kanaal van Ans. Zij zet bijna al haar planten op hydrocultuur en nadat je haar hebt gesproken, krijg je meteen zin om je eigen planten ook over te zetten. Ze heeft haar eigen urban jungle in de tuin staan, in de kleine verwarmde kas waar haar planten explosief groeien. Deze verzorgingstip is afkomstig uit mijn nieuwe boek Hello Plant Lovers, waarin ik kennis en ervaringen van andere plantenliefhebbers verzamel. Laat je inspireren door de kamerplantencommunity!

Hoya standplaats

Er zijn hoya’s voor allerlei verschillende plekken, van volle zon tot diepe schaduw. Als ze te licht staan, worden ze meer geel dan groen. Als je donkere bladeren wilt, moet je je plant op een schaduwrijke plek zetten.

Hoya in hydrocultuur of luchtig grondmengsel

Hoya’s groeien goed op hydrocul­tuur. Maar je kunt ook een luchtig grondmengsel maken van potgrond met stukken boom­ schors en perliet. Kies lie­ver een pot die een tikkeltje te klein is dan een grote pot waarin de grond te lang nat blijft.

Luchtvochtigheid Hoya

Sommige soorten hebben echt een hoge luchtvochtigheid nodig, bij andere maakt dat minder uit. Als je weet welke soort je hebt, kun je opzoeken waar hij oorspronkelijk van­ daan komt en de verzorging daarop aanpassen. Bij een te lage luchtvochtigheid laat je plant de nieuwe blaadjes vallen.

Grondmix

Gebruik een grondmix die niet te lang nat blijft, zoals sphagnum mos met perliet. Of zet je plant in een zelfwaterende pot op hydrocultuur, bijvoorbeeld in PON.

Hoe krijg je een Hoya in bloei?

Geduld, dat is de allerbeste tip voor bloe­men in een Hoya. De ene soort gaat snel bloeien, de andere doet er jaren over. Ze mogen niet te lang te droog of te nat staan. Anders kan het gebeuren dat ze de knoppen laten vallen. Ook de luchtvochtigheid kan daarbij een rol spelen. Als de bloemen uitge­bloeid zijn, knip ze dan niet af. De meeste soorten gaan op datzelfde stammetje opnieuw bloeien.

Hoya op hydrocultuur

Bij Ans staan bijna al haar Hoya’s op hydrocultuur. Ans adviseert twee me­thodes om je plant over te zetten op hydrocultuur. ‘Het makkelijkst is om de plant met kluit en al in de PON of Seramis te zetten. Dit werkt goed bij planten met fijne wortels die anders makkelijk beschadigen.’ Spoel je groeisubstraat wel af, zodat al het fijne stof van de korrels af is. Neem daarna een zelfwateren­de binnenpot (bijvoorbeeld deze self-watering insert van elho op Bol.com) en vul de onderste laag met de korrels. Zet op deze laag sub­straat de kluit van de plant en vul de pot verder aan met PON of Seramis. Let er bij deze methode op dat de kluit ruim boven het waterreservoir staat, anders kan deze te nat worden en wortelrot ontstaan. Geef in het begin water als­ of de plant nog in de normale grond staat. Na twaalf weken zijn de wortels ook in het substraat gegroeid en kun je via het waterreservoir water geven.

Bij de andere methode maak je de wor­tels van de plant helemaal schoon, bijvoorbeeld in een emmer water of onder de tuinslang. Gebruik een zelfwaterende binnenpot of een losse watermeter voor hydrocultuur. Leg een flinke laag substraat in de pot en verdeel de wortels van je plant hierover. Zorg ervoor dat de wortels boven het waterreservoir komen. Als dat niet past, gebruik dan een grotere pot. Vul de pot aan met hydrokorrels en geef direct via het waterreservoir water. In dit artikel lees je nog uitgebreidere instructies om je planten in hydrocultuur te plaatsen.


Wil je meer leren over de lichtbehoefte van jouw kamerplanten?

Bekijk dan mijn boek Een huis vol planten. In dit boek leer ik je alles over de lichtinval in je huis. Je leert het licht in je huis te analyseren, om zo je kamerplanten en hun lichtbehoeftes beter te begrijpen. Je kamerplanten staan nooit meer op een te lichte of te donkere plek: voortaan weet je precies welke plant op welke plek in je huis gelukkig wordt!
Bekijk mijn boek Een huis vol planten


Meer artikelen over de Monstera:

See this gallery in the original post