Mama Botanica

View Original

Zo verzorg je een Fittonia (mozaïekplantje)

Ook de kleine plantjes moeten we niet vergeten, daarom zet ik deze keer de Fittonia in de spotlight! Dit schattige plantje, ook wel het mozaïekplantje genoemd, kan soms een echte dramaqueen zijn. Maar als je zorgt voor de juiste hoeveelheid water en licht blijft ze heel lang mooi en gezond.

In deze video deel ik de verzorgingstips om de Fittonia goed te laten groeien en laat ik je ook mijn Fittonia in een terrarium zien. Daar groeien ze namelijk heel goed in! Vind je het fijner om te lezen? Ga dan onder de video verder.

// INHOUD

01:09 Herkomst van de Fittonia
01:36 Zoveel licht heeft je Fittonia nodig
02:47 Over de waterbehoeftes van de Fittonia
03:21 Luchtvochtigheid is belangrijk voor het Mozaïekplantje
04:35 Zo houdt je je Fittonia mooi in vorm, snoeien!
05:15 In het kort

Zo verzorg je de Fittonia

In het kort:

  • zorg voor altijd licht vochtige grond, geef één of twee keer per week water

  • zet je plantje in indirect licht, de volle zon kan het blad beschadigen

  • snoei je plantje regelmatig om hem in vorm te houden en voller te laten groeien

De Latijnse naam van dit kleurige plantje is dus Fittonia, in het Nederlands noemen we hem vaak het mozaïekplantje, omdat de blaadjes zulke mooie gekleurde nerven hebben. De Fittonia is een bijzonder plantje dat in allerlei verschillende kleuren komt. Met de juiste zorg gaat ze ook heel lang mee.

Herkomst van de Fittonia

De Fittonia komt van nature voor in de regenwoud van Zuid-Amerika en dan voornamelijk in Peru. Daar verspreid de plant zich op de bodem van het oerwoud tussen de hoge bomen. De meeste varianten die je in de winkel vindt hebben kleine blaadjes. Maar er zijn ook soorten die vrij grote bladeren hebben, ongeveer zo groot als je hand. Bij de Hortus Botanicus in Leiden kun je deze zien groeien in de tropische kas.

Hoeveel licht heeft de Fittonia nodig?

Waar de Fittonia helemaal niet van houdt, is de volle zon. Het is een beetje de vampier onder de planten; volle zon kan de bladeren namelijk verbranden, yikes! Dan zie je bruine vlekken op de blaadjes en zal het blad verdrogen en afvallen. Een plek met indirect licht is ideaal, dat is een plek waar de zon dus niet vol op schijnt, maar waar het wel licht is. Schaduw kan dit plantje ook goed hebben, maar als ze te donker staat, dan kan ze een beetje gaan stretchen. Dan ontstaat er veel ruimte tussen de blaadjes, omdat de plant op zoek is naar meer licht. 

Zorg er ook voor dat je plant niet te koud of op de tocht staat. Daarvoor is ze ook best gevoelig en dat ook er ook voor zorgen dat ze blad laat vallen. Alles boven de 15 graden is prima.

Hoeveel water heeft de Fittonia nodig?

Wat water aan gaat kan deze plant een beetje een diva zijn. Ze wil namelijk dat de grond altijd licht vochtig is, anders gaat ze heel dramatisch hangen! Maar geen paniek als je je plantje plat liggend aantreft: geef snel een goede slok water, dan trekt ze ook makkelijk weer bij en staat ze een paar uur later weer fier omhoog. Je wilt dat natuurlijk altijd voor zijn, door de grond licht vochtig te houden. Check je plant daarom twee keer per week om te kijken of het al tijd is om water te geven.

Je kunt bovenaf water geven, of van onderaf water geven. Wanneer je van onderaf water geeft voorkom je dat de blaadjes nat worden. Je kunt dit toepassen als de onderste blaadjes lelijk worden en afvallen. Hier lees je meer over onderaf water geven.

Wat voor luchtvochtigheid heeft de Fittonia nodig?

In de regenwouden waar dit plantje vandaan komt, is de lucht heel vochtig. Daarom houdt dit plantje er ook erg van om in een hoge luchtvochtigheid te staat, dat betekent dat je veel mag sprayen. Wil je het helemaal goed doen? Zet de Fittonia dan in een afgesloten terrarium. Door de hoge luchtvochtigheid hierin, zal je plant enorm goed gaan groeien. In de video zie je een Fittonia die al 1,5 jaar in een afgesloten terrarium zit. Heel soms geef ik een paar druppels water en het plantje en de mos zijn enorm gegroeid. Je ziet wel dat de blaadjes vrij klein zijn, dat komt waarschijnlijk omdat de fles ook klein is en de plant niet veel ruimte heeft om te groeien.

Moet je de Fittonia snoeien?

Om te voorkomen dat je Fittonia iel gaat groeien, kun je regelmatig de top van de plant verwijderen. Dan knip je het steeltje net boven twee blaadjes af. De plant zal in de bladoksels weer opnieuw uitgaan lopen, meestal met twee takjes. Hierdoor wordt je plant dus voller en nog mooier! Zo voorkom je dat je plant een lange slungel wordt met alleen nog wat blaadjes aan de top en een kale stengel aan de onderkant.

Wil je meer leren over de Fittonia? Lees dan de volgende blogs:

Zo stek je de Fittonia
Plantenvraag: Slungelige plant in vorm krijgen

Wil je meer leren over het verzorgen & stekken van je planten?

Bekijk dan mijn boek Stek Je Plant. In dit boek leer ik je alles over het stekken van je groene huisgenoten en de basics van plantenverzorging, inclusief een enorme stekjesgids met de 40 planten die het populairst zijn op Instagram of gewoon heel leuk zijn om te stekken.
Bekijk Stek Je Plant op Bol.com


Gerelateerde posts

See this gallery in the original post