Mama Botanica

View Original

Ficus elastica stekken: stappenplan + video

Ficus elastica stekken

Naam: Rubberplant
Latijnse naam: Ficus elastica

Nu siert deze plant menige woonkamer, maar vroeger werd hij gebruikt om rubber mee te maken. De witte vloeistof die uit de plant stroomt als je hem doorsnijdt, was het basisproduct voor rubber. Je kunt deze stekmethode ook gebruiken voor andere Ficussen, zoals de Ficus lyrata, Ficus benjamina of Ficus benghalensis.

Hieronder lees je een stukje uit mijn boek Stek Je Plant, waarin ik je alles leer over het stekken van kamerplanten en de belangrijkste stekmethodes voor 40 populaire kamerplanten.

Hoe stek je de Ficus?

Met een schoon en scherp mes of een goede snoeischaar knip je de top uit de plant. Per stek heb je eigenlijk alleen maar een stukje stam met één blad nodig. Maar je kunt er ook voor kiezen om een langere stek te knippen, een stam met maximaal vier bladeren. De stam zal gaan bloeden met een witte vloeistof zodra je hem doorsnijdt. Die vloeistof kan irriteren en mag dus niet op je handen komen. Dep de wond van de stam schoon.
Je kunt de stek zowel in het water als direct in de grond zetten. In het water zal de plant wat sneller groeien. Na een paar weken zijn de wortels zo’n vijf tot tien centimeter en kun je de stek in de grond zetten.

Tip: Je kunt de stekken ook in een mooi stekstation zetten, zoals bijvoorbeeld dit mooie stekstation op Bol.com. Dit is een fijn methode die wat minder aandacht vraagt én er ook nog eens mooier uitziet.

Zet je hem direct in de grond? Gebruik dan een stek met maar één of twee bladeren en maak er een klein kasje met een plastic zakje overheen. Hierdoor drogen de bladeren minder snel uit. Hou de grond licht vochtig, totdat je voelt dat de stek steviger in de grond staat en dus wortels vormt. Vanaf dan kan het kasje weg en kun je de grond ietsje droog laten worden tussen het water geven door.

Zet je stekjes in het licht

Stekjes groeien het beste in indirect licht. Een goede plek voor stekjes is bijvoorbeeld de vensterbank of (keuken)plankjes direct naast het raam dat gericht is op het noorden, oosten en westen. Een raam op het zuiden krijgt te veel direct licht en is beter geschikt voor planten die direct zonlicht kunnen verdragen zoals cactussen. Zorg er wel voor dat de ruimte niet te koud is, dat belemmert de groei. In de winter kan je je stekje een goede start geven door de stekjes onder een groeilamp te plaatsen. Met een groeilamp krijgt je plant altijd voldoende licht om goed te gaan groeien en hoef je niet bang te zijn voor smalle plantjes met kleine blaadjes. Gebruik bijvoorbeeld deze groeilamp met gewone fitting op bol.com. Dit is de goedkoopste optie, want je draait deze LED lamp gewoon in een fitting of bureaulamp die je al in huis hebt. Je kunt je ook verder verdiepen in groeilampen en geavanceerdere groeilampen met timers kopen, ik heb een blog geschreven met alles wat je moet weten over groeilampen.

Extra tips voor jouw Ficus

Het voordeel van het snoeien van je Ficus is dat de moederplant er ook een stuk mooier van kan worden. Heb je een Ficus die niet vertakt maar een hoge bonenstaak is, dan heb je kans dat hij na het snoeien niet één maar meerdere nieuwe takken gaat vormen. Hierdoor wordt je plant veel voller. Verder is de Ficus een makkelijke plant, die alleen niet zo van verhuizen houdt. Als de plant zich eenmaal heeft aangepast aan z’n plek, laat je hem het best daar staan.

Wil je meer leren over het stekken van je planten?

Bekijk dan mijn boek Stek Je Plant. In dit boek leer ik je alles over het stekken van je groene huisgenoten en de basics van plantenverzorging, inclusief een enorme stekjesgids met de 40 planten die het populairst zijn op Instagram of gewoon heel leuk zijn om te stekken.
Bekijk Stek Je Plant op Bol.com

⭐⭐⭐⭐⭐ 4,8/5 (138 reviews)