De beste plek in huis: Strelitzia nicolai (paradijsvogelbloem)
De Strelitzia nicolai (ook bekend als paradijsvogelbloem) staat het liefst in direct zonlicht, ook wel volle zon genoemd. Een plek in de volle zon krijgt meerdere uren (minstens vier uur per dag) direct zonlicht. Bij voorkeur is dit het zonlicht dat in de middag binnenvalt, want dan is de zon op haar felst. De Strelitzia nicolai is dus een echte zonnebader!
Een plant met impact! Dat is niet te ontkennen. De Strelitzia nicolai kan enorm worden, maar zal binnenshuis niet snel bloeien. Daarvoor moet de stam namelijk minstens drie meter hoog zijn en zo hoog is mijn plafond in ieder geval niet. Daarbij komt dat de bloemen van deze variant niet zo kleurrijk zijn als de oranje met paarse bloemen van de Strelitzia regina, de plant die meestal meteen in je hoofd opkomt als je aan een Paradijsvogelbloem denkt. Die bloeit veel makkelijker binnenshuis.
De bladeren van de Strelitzia zijn enorm en mijn plant probeert elke keer heel lui de bladeren tegen het raam aan te leunen. Daar is weinig aan te doen, maar met het draaien van de plant bleek de steel niet sterk genoeg om het blad zelf omhoog te houden. Nu hangen er dus wat geknakte bladeren aan mijn plant. Deze sterven niet af, dus laat ik ze lekker zitten. De Strelitzia houdt van heel veel licht, direct zonlicht is ook geen probleem. De bladeren moeten wel zo nu en dan afgestoft worden.
Soms ontrolt een nieuw blad niet, omdat er een soort plakrandje aan zit, waarmee het dicht blijft. Probeer je het los te peuteren, dan ontstaan er al snel beschadigingen aan het blad. Het jonge blad kan namelijk makkelijk scheuren. Wat je beter kunt doen is elke ochtend en avond het opgerolde blad vochtig maken met de plantenspuit of een vochtig doekje. De plakrand laat zo langzaam los en het blad kan zich goed ontrollen.
Wil je meer leren over de lichtbehoefte van jouw kamerplanten?
Bekijk dan mijn boek Een huis vol planten. In dit boek leer ik je alles over de lichtinval in je huis. Je leert het licht in je huis te analyseren, om zo je kamerplanten en hun lichtbehoeftes beter te begrijpen. Je kamerplanten staan nooit meer op een te lichte of te donkere plek: voortaan weet je precies welke plant op welke plek in je huis gelukkig wordt! Bekijk mijn boek Een huis vol planten