Mama Botanica

View Original

De beste plek in huis: Sedum burrito (donkeytail)

Mijn Sedum burrito

De Sedum burrito (ook bekend als donkeytail) staat het liefst in direct zonlicht, ook wel volle zon genoemd. Een plek in de volle zon krijgt meerdere uren (minstens vier uur per dag) direct zonlicht. Bij voorkeur is dit het zonlicht dat in de middag binnenvalt, want dan is de zon op haar felst. De Sedum burrito is dus een echte zonnebader!

Je hebt snelgroeiende planten en planten die hun tijd nemen om groter te worden. Een goed voorbeeld van een plant die zijn tijd neemt is de Sedum burrito: ik heb hem al heel lang, hij is nog steeds vrij kort. Het is ook al een paar jaar geleden dat ik hem voor het laatst heb verpot. Een van de redenen daarvoor is dat het een fragiel plantje is. De blaadjes vallen bij aanraking gemakkelijk van de plant af, waardoor hij er snel kaal uit gaat zien. Afgevallen blaadjes leg ik weer terug op de potgrond, want die gaan daar wortelen en groeien, en zorgen er zo voor dat de plant voller wordt.

Wat ik fascinerend vind, is dat een klein takje al heel veel kan vertellen over een plant. Zie je bijvoorbeeld dat er veel ruimte tussen de blaadjes zit bij dat takje aan de linkerkant? Dat komt doordat deze plant een periode onvoldoende licht heeft gekregen. Vetplanten en cactussen gaan dan etioleren, of stretchen. Ze groeien heel hard, maar met weinig bladeren om zo hopelijk snel weer bij het licht te komen. Nadat ik de plant naar een lichtere plek heb verplaatst, is de groei wel weer compact geworden. Je kunt er in zo’n geval voor kiezen om het takje terug te snoeien, zodat je plant weer compact verder groeit. In dit geval laat ik het lekker zo.

Wil je meer leren over de lichtbehoefte van jouw kamerplanten?

Bekijk dan mijn boek Een huis vol planten. In dit boek leer ik je alles over de lichtinval in je huis. Je leert het licht in je huis te analyseren, om zo je kamerplanten en hun lichtbehoeftes beter te begrijpen. Je kamerplanten staan nooit meer op een te lichte of te donkere plek: voortaan weet je precies welke plant op welke plek in je huis gelukkig wordt! Bekijk mijn boek Een huis vol planten