De beste plek in huis: Sansevieria (vrouwentong)
De Sansevieria (ook bekend als vrouwentong) kan op veel plekken prima groeien. Ze zijn vaak supersterk en kunnen zich goed aan verschillende omstandigheden aanpassen. De ene plek zullen ze fijner vinden dan de andere, maar hun overlevingskracht is zo groot dat ze het ook op moeilijke plekken goed doen. Deze plant kan in de donkerste schaduw overleven, maar kan ook in de volle zon staan. Zorg er altijd voor dat er wel iets van daglicht bij je plant terechtkomt, want helemaal zonder licht gaat geen enkele plant het redden.
Ik vind Sansevieria’s geweldig. Misschien is niet iedereen dat met me eens, maar ze zijn makkelijk in het onderhoud en er zijn verschrikkelijk veel verschillende soorten. Dus je vindt er altijd een die bij je past. Sommige blijven klein, andere hebben bijzondere patronen, zijn stekelig of juist hoog en slank. Van geelgevlekt tot diep donkergroen. Deze Sansevieria masoniana is mijn absolute favoriet, vanwege de kleur en de grote bladeren die hij maakt.
Waar zet je een Sansevieria?
Dit is een van de weinige planten die op een schaduwplek kan staan. Op een plek met meer licht zal hij natuurlijk wel sneller groeien. Krijgt de Sansevieria te veel direct zonlicht, dan kan je plant geel kleuren of verbleken.
Sansevieria verzorgingstips
Waar deze plant het meest gevoelig voor is, is te veel water. Er groeien stevige wortels onder de grond, waar de plant vocht en voedingsstoffen in kan opslaan. Deze dikke wortels kunnen gaan rotten als de grond te nat is. Zo red je een plant als je te veel water hebt gegevn. Een lange tijd droogstaan is voor de Sansevieria helemaal niet erg. Pas als de bladeren gaan rimpelen, heeft deze plant echt een watertekort.
Sansevieria’s staan liever niet in een heel grote pot, je hoeft ze dus niet elk jaar te verpotten. Maar als je je plant te lang in dezelfde pot laat staan en de wortels geen ruimte meer hebben om te groeien, dan kunnen ze de pot stuk drukken. Er zit zoveel kracht in het wortelgestel dat plastic potten kunnen scheuren en stenen potten kunnen breken. Wees er wel op tijd bij dus!
Wil je meer leren over de lichtbehoefte van jouw kamerplanten
Bekijk dan mijn boek Een huis vol planten. In dit boek leer ik je alles over de lichtinval in je huis. Je leert het licht in je huis te analyseren, om zo je kamerplanten en hun lichtbehoeftes beter te begrijpen. Je kamerplanten staan nooit meer op een te lichte of te donkere plek: voortaan weet je precies welke plant op welke plek in je huis gelukkig wordt! Bekijk mijn boek Een huis vol planten