Mama Botanica

View Original

De beste plek in huis: Rhipsalis paradoxa

Mijn Rhipsalis paradoxa

De Rhipsalis paradoxa (ook bekend als Koraalcactus) is een ideale plant voor plekken waar een beetje direct zonlicht is en de rest van de dag vooral veel indirect licht. Dat maakt de Rhipsalis paradoxa een ochtend- of avonzonnebader.

Tussen het gebied in je huis waar vier tot vijf uur direct zonlicht op schijnt en de plekken in je huis waar de zon nooit direct op schijnt, zit nog een groot gebied. Hier heb je in de ochtend of juist aan het eind van de dag een uur of twee direct zonlicht en de rest van de dag indirect licht. Op deze plek wordt de Rhipsalis het gelukkigste. Plaats jouw Rhipsalis dus op een plek die een korte tijd zonnig is met direct zonlicht dat op de bladeren valt, en waar de rest van de dag indirect licht op de bladeren valt.

Dit is zo’n plant die altijd goed groeit. Hij vraagt weinig aandacht, maar ziet er wel geweldig uit. Het is een epifytische, tropische cactus, die in het wild tussen de takken van bomen in het oerwoud groeit. Dat betekent dat deze plant niet in de volle zon hoeft te hangen, maar juist met een plek met indirect licht zeer gelukkig is. Zet hem wat hoger of hang hem op, dan zullen de lange ranken vanzelf tot de grond komen.

Er zijn veel verschillende soorten Rhipsalissen. Deze rhipsalis paradoxa vertakt nauwelijks, waardoor hij vrij steil naar beneden groeit. Andere soorten, zoals de Rhipsalis cassutha, vertakken juist heel veel en hebben dunne steeltjes. En de Rhipsalis ramaloris ‘Red Coral’ groeit weer met platte, brede bladeren.

Voor al deze planten geldt dat ze tussen twee gietbeurten in mogen droogvallen. Ze staan liever iets te droog dan te nat. Want van te natte aarde gaan de wortels rotten en dat is lastig te herstellen. Staat je plant te droog, dan gaan de mooie stengels een beetje rimpelen en kleurt je plant wat fletser. Dat is een teken dat je plant iets meer water nodig heeft, hiervan kan hij veel makkelijker herstellen.

Wil je meer leren over de lichtbehoefte van jouw kamerplanten?

Bekijk dan mijn boek Een huis vol planten. In dit boek leer ik je alles over de lichtinval in je huis. Je leert het licht in je huis te analyseren, om zo je kamerplanten en hun lichtbehoeftes beter te begrijpen. Je kamerplanten staan nooit meer op een te lichte of te donkere plek: voortaan weet je precies welke plant op welke plek in je huis gelukkig wordt! Bekijk mijn boek Een huis vol planten

⭐⭐⭐⭐⭐ 4,9/5 (94 reviews)