De beste plek in huis: Maranta fascinator (gebedenplant)
De Maranta fascinator (ook bekend als gebedenplant) houdt van plekken in huis waar de zon nooit direct op schijnt, maar waar wel veel licht komt. Dit zijn de plekken met indirect licht. Het licht dat je planten bereikt, is in deze categorie altijd diffuus licht. In de natuur kun je dit vergelijken met planten die op de bodem van het oerwoud groeien. Het dikke bladerdek filtert al het directe zonlicht weg en er blijft alleen wat gefilterd licht voor de bodembedekkers over, er valt zelden tot nooit volle zon op hun bladeren.
Groen, lichtgroen, roze en paars, zo veel verschil- lende kleuren in een enkel blad! De Maranta is een echte hangplant, al is hij meestal te koop als kleine plant die nog rechtop groeit. Het kan dus als verras- sing komen, als jouw plant opeens over de rand gaat hangen. Gelukkig hoef je niet ongerust te zijn, want zo hoort deze plant te groeien.
Het gebeurt regelmatig bij hangplanten dat de oude bovenste bladeren van de plant afsterven, waardoor je plant wat kaal wordt aan de bovenkant. Omdat deze Maranta met maar twee stengels naar beneden groeit, krijgt ze snel een slungelig uiterlijk. Je kunt dat oplossen door stekjes te maken die je bij de moederplant terugzet in de pot, nadat ze goed geworteld zijn. Deze stekjes zullen de kale plekken snel opvullen en zo blijft je plant mooi vol.
De Maranta is verwant aan de Calathea en wordt soms ook onder deze naam verkocht. Net als veel Calathea’s kan de Maranta haar bladeren bewegen. Als het ‘s avonds donker wordt, zullen ze dichtklap- pen om in het ochtendlicht weer open te gaan. Het is dus niet gek als je opeens wat geritsel hoort of je plant ‘s avonds of ‘s ochtends ziet bewegen. Het bewegen van de plant wordt ook weleens als bidden gezien en dat zorgt voor de naam Gebedenplant.
Wil je meer leren over de lichtbehoefte van jouw kamerplanten?
Bekijk dan mijn boek Een huis vol planten. In dit boek leer ik je alles over de lichtinval in je huis. Je leert het licht in je huis te analyseren, om zo je kamerplanten en hun lichtbehoeftes beter te begrijpen. Je kamerplanten staan nooit meer op een te lichte of te donkere plek: voortaan weet je precies welke plant op welke plek in je huis gelukkig wordt! Bekijk mijn boek Een huis vol planten