Mama Botanica

View Original

De beste plek in huis: Ludisia discolor
 (jewel orchid)

Mijn Ludisia discolor

De Ludisia discolor (ook bekend als jewel orchid) houdt van plekken in huis waar de zon nooit direct op schijnt, maar waar wel veel licht komt. Dit zijn de plekken met indirect licht. Het licht dat je planten bereikt, is in deze categorie altijd diffuus licht. In de natuur kun je dit vergelijken met planten die op de bodem van het oerwoud groeien. Het dikke bladerdek filtert al het directe zonlicht weg en er blijft alleen wat gefilterd licht voor de bodembedekkers over, er valt zelden tot nooit volle zon op hun bladeren.

Orchideeën vind ik vaak niet zo interessant om in huis te zetten. Ze bloeien een tijdje, soms met iets te opzichtige bloemen, en zijn daarna terwijl je zit te wachten op nieuwe bloemen een lange tijd vrij kaal. Ik houd meer van planten die er het hele jaar door mooi uitzien. Maar hoe meer ik over orchideeën in hun natuurlijke omgeving leer, hoe meer respect ik voor deze planten krijg. Zo groeien de meeste soorten bijvoorbeeld niet in de grond, maar tussen en op de takken van bomen. Ze halen hun vocht uit de lucht en van de regen die langs de stam naar beneden sijpelt.

Deze Ludisia discolor heeft het wél geschopt tot een van mijn favoriete planten. Dat komt door het opvallen- de blad, dat het hele jaar door indrukwekkend is. Door de lichte paarse gloed op het blad, met contrasterende lichtroze lijnen, kun je zelfs gehypnotiseerd raken. De bloemen van de Ludisia zijn niet erg opvallend, witte kleine bloemetjes op een stengeltje die er in het begin een beetje uitzien als een asperge. Ik laat ze zitten tot ze uitgebloeid zijn, want schattig zijn ze wel.

Deze orchidee groeit, in tegenstelling tot de meeste soorten, wel in de grond. Het liefst staat deze plant met z’n wortels in een mix van standaardpotgrond met orchideeëngrond en perliet erdoorheen gemengd. Na twee jaar mooie bloei gaat het nu iets minder met mijn plant. Daarom krijgt hij in het voorjaar wat extra aandacht en nieuwe grond, om hopelijk weer mooi uit te gaan lopen.

Wil je meer leren over de lichtbehoefte van jouw kamerplanten?

Bekijk dan mijn boek Een huis vol planten. In dit boek leer ik je alles over de lichtinval in je huis. Je leert het licht in je huis te analyseren, om zo je kamerplanten en hun lichtbehoeftes beter te begrijpen. Je kamerplanten staan nooit meer op een te lichte of te donkere plek: voortaan weet je precies welke plant op welke plek in je huis gelukkig wordt! Bekijk mijn boek Een huis vol planten

⭐⭐⭐⭐⭐ 4,9/5 (94 reviews)