De beste plek in huis: Hoya linearis
De Hoya linearis (ook bekend als Wasbloem) is een ideale plant voor plekken waar een beetje direct zonlicht is en de rest van de dag vooral veel indirect licht. Dat maakt de Hoya een ochtend- of avonzonnebader.
Tussen het gebied in je huis waar vier tot vijf uur direct zonlicht op schijnt en de plekken in je huis waar de zon nooit direct op schijnt, zit nog een groot gebied. Hier heb je in de ochtend of juist aan het eind van de dag een uur of twee direct zonlicht en de rest van de dag indirect licht. Op deze plek wordt de Hoya het gelukkigste. Plaats jouw Hoya dus op een plek die een korte tijd zonnig is met direct zonlicht dat op de bladeren valt, en waar de rest van de dag indirect licht op de bladeren valt.
Dat deze plant zo razendsnel groeit vind ik echt opmerkelijk. Ze staat vrij ver van het raam af en zit in een minipotje, waar ook nog eens de helft van de aarde uit is gevallen. De definitieve pot voor deze plant moet ik nog steeds ophangen. Het geeft wel aan dat het een sterke plant is, die niet zoveel zorg nodig heeft. En dan geeft ze ook nog eens heerlijk geurende bloemen in het vroege voorjaar.
Hoya linearis verzorgingstips
De Hoya is een epifytische plant en groeit in de natuur in bomen. Daarom vindt deze plant het ook niet erg om in een klein potje te staan. Ze staat zelfs liever iets te klein dan te groot. Een grondmix voor orchideeën is beter voor deze planten dan standaardpotgrond. Orchideeëngrond is veel grover en droogt sneller, wat goed is voor de wortels van de Hoya.
Omdat de Hoya linearis als een epifyt groeit, krijgt deze in de natuur maar weinig direct zonlicht. Alleen gefilterd zonlicht valt tussen de bladeren van de bomen door. Zoek in je huis dan ook een plek met veel indirect licht. Deze Hoya is duidelijk een hangende plant, maar andere soorten worden ook opgebonden tegen een rekje, zodat de plant omhoog groeit.
Wil je meer leren over de lichtbehoefte van jouw kamerplanten?
Bekijk dan mijn boek Een huis vol planten. In dit boek leer ik je alles over de lichtinval in je huis. Je leert het licht in je huis te analyseren, om zo je kamerplanten en hun lichtbehoeftes beter te begrijpen. Je kamerplanten staan nooit meer op een te lichte of te donkere plek: voortaan weet je precies welke plant op welke plek in je huis gelukkig wordt! Bekijk mijn boek Een huis vol planten