De beste plek in huis: Epiphyllum chrysocardium (Bladcactus)
De Epiphyllum chrysocardium (ook bekend als Bladcactus, Fernleaf cactus en in het latijns Selenicereus chrysocardium) is een ideale plant voor plekken waar een beetje direct zonlicht is en de rest van de dag vooral veel indirect licht. Dat maakt de Epiphyllum een ochtend- of avonzonnebader.
Tussen het gebied in je huis waar vier tot vijf uur direct zonlicht op schijnt en de plekken in je huis waar de zon nooit direct op schijnt, zit nog een groot gebied. Hier heb je in de ochtend of juist aan het eind van de dag een uur of twee direct zonlicht en de rest van de dag indirect licht. Op deze plek wordt de Epiphyllum het gelukkigste. Plaats jouw Epiphyllum dus op een plek die een korte tijd zonnig is met direct zonlicht dat op de bladeren valt, en waar de rest van de dag indirect licht op de bladeren valt.
Deze unieke cactus heeft geen stekels en kan enorm mooi bloeien. Het is een tropische cactus die niet de hele dag in de volle zon hoeft te hangen, in tegenstelling tot veel andere soorten cactussen. Een beetje direct zonlicht in de ochtend of eind van de middag en de rest van de dag indirect licht is perfect voor dit soort cactussen. Ook kunnen ze niet tegen extreem droge periodes, wat je bij andere cactussen misschien wel gewend bent. Valt de aarde te droog, dan gaan de mooie stengels rimpelen en weet je dat je meer water kunt geven.
Het is ongelofelijk hoe snel deze plant groeit. Ik heb verschillende soorten Selenicereus en Epiphyllums in mijn huis, maar deze gaat er zeker het hardst voor. Voor ik het weet zit ik met mijn hoofd tussen de stengels die zo indrukwekkend naar beneden hangen. Je moet dan ook wel flink wat ruimte hebben voor deze plant, of beginnen met een klein formaat.
Het is niet altijd makkelijk om mooie hangpotten te vinden. De meeste hangpotten komen alleen in kleine maatjes en zijn erg zwaar. Een stevige bevestiging in het plafond is hierbij erg belang- rijk, zodat je pot niet met plant en al naar beneden komt zetten. Voor deze bladcactus heb ik een andere oplossing bedacht. Ik heb een metalen schaal uit de kringloopwinkel voorzien van drie gaatjes en een schakelketting. De plant heb ik met de binnenpot in de schaal gezet en zo heb ik een mooie, niet zo zware plantenhanger.
Wil je meer leren over de lichtbehoefte van jouw kamerplanten?
Bekijk dan mijn boek Een huis vol planten. In dit boek leer ik je alles over de lichtinval in je huis. Je leert het licht in je huis te analyseren, om zo je kamerplanten en hun lichtbehoeftes beter te begrijpen. Je kamerplanten staan nooit meer op een te lichte of te donkere plek: voortaan weet je precies welke plant op welke plek in je huis gelukkig wordt! Bekijk mijn boek Een huis vol planten