Mama Botanica

View Original

De beste plek in huis: Ceropegia woodii (Chinees lantaarnplantje)

Mijn Ceropegia woodii

De Ceropegia woodii (ook bekend als het Chinees lantaarnplantje) is een ideale plant voor plekken waar een beetje direct zonlicht is en de rest van de dag vooral veel indirect licht. Dat maakt de Ceropegia woodii een ochtend- of avonzonnebader.

Langzaam, bijna ongemerkt, wordt dit plantje langer en langer. Steeds vaker raakt mijn haar erin verstrikt als ik het gordijn dicht wil doen, dat is een duidelijk teken van nieuwe groei. Het Chinees lantaarnplantje is een favoriet, vanwege de schattige hartvormige blaadjes en de makkelijke verzorging. Wist je al dat dit een vetplantje is? Hoewel het er vrij fragiel uitziet en de steeltjes niet heel dik zijn, kan het plantje veel vocht opslaan in de blaadjes en de knollen die onder de grond groeien. Het is dan ook belangrijk dat de grond tussendoor droogvalt.

De Ceropegia woodii verlangt wel een lichte plek, maar hoeft niet uren in de volle zon te hangen. Dat kan zelfs wat te heftig zijn. Bij mij krijgt ze vooral veel indirect licht. Met iets meer volle zon zou ze vast wat sneller groeien. Maar dan krijg ik mijn haar er helemaal niet meer uit.

Er groeien niet snel nieuwe stengels uit de grond, de stengeltjes die er zijn worden wel steeds langer. Omdat ik niet wil dat deze over de grond gaan slepen en om de plant een iets voller uiterlijk te geven, zwiep ik de lange slierten over het potje heen.

Wil je meer leren over de lichtbehoefte van jouw kamerplanten?
Bekijk dan mijn boek Een huis vol planten. In dit boek leer ik je alles over de lichtinval in je huis. Je leert het licht in je huis te analyseren, om zo je kamerplanten en hun lichtbehoeftes beter te begrijpen. Je kamerplanten staan nooit meer op een te lichte of te donkere plek: voortaan weet je precies welke plant op welke plek in je huis gelukkig wordt! Bekijk mijn boek Een huis vol planten op Bol.com

⭐⭐⭐⭐⭐ 4,9/5 (94 reviews)