Graslelie stekken: stappenplan + tips

Chlorophytum comosum stekken

Chlorophytum comosum stekken

Naam: Graslelie, spinnenplant of spiderplant
Latijnse naam: Chlorophytum comosum

De graslelie is een makkelijke plant en zal je belonen met een oneindige hoeveelheid stekjes. Hij is super makkelijk te stekken en zal je van een eindeloze hoeveelheid stekjes blijven voorzien. Alles wat je hoeft te doen is wat geduld hebben, de stekjes van de plant plukken en ze in de aarde zetten met dit stappenplan.

Hieronder lees je een stukje uit mijn boek Stek Je Plant, waarin ik je alles leer over het stekken van kamerplanten en de belangrijkste stekmethodes voor 40 populaire kamerplanten.

Hoe stek je de graslelie?

  1. Is je plant gelukkig, dan groeien er eens per jaar lange stengels met kleine witte bloemetjes aan. Nadat de bloemen zijn uitgebloeid, laat je de stengel aan de plant zitten. Want hier verschijnen de stekjes. Laat ze nog een tijdje aan de moederplant zitten, totdat je kleine wortels aan de stekjes ziet groeien.

  2. Als dat zover is, kun je de stekjes losknippen en in de grond zetten.

  3. Geef ze in het begin ietsje meer water dan de moederplant, zodat de wortels lekker gaan groeien. Als ze aanslaan, kun je ze net zoals de moederplant verzorgen en is één keer per week water geven vaak voldoende.

  4. Je kunt ook meerdere stekjes bij elkaar in een pot zetten voor een vollere plant.

Zet je stekjes in het licht

Stekjes groeien het beste in indirect licht. Een goede plek voor stekjes is bijvoorbeeld de vensterbank of (keuken)plankjes direct naast het raam dat gericht is op het noorden, oosten en westen. Een raam op het zuiden krijgt te veel direct licht en is beter geschikt voor planten die direct zonlicht kunnen verdragen zoals cactussen. Zorg er wel voor dat de ruimte niet te koud is, dat belemmert de groei. In de winter kan je je stekje een goede start geven door de stekjes onder een groeilamp te plaatsen. Met een groeilamp krijgt je plant altijd voldoende licht om goed te gaan groeien en hoef je niet bang te zijn voor smalle plantjes met kleine blaadjes. Gebruik bijvoorbeeld deze groeilamp met gewone fitting op bol.com. Dit is de goedkoopste optie, want je draait deze LED lamp gewoon in een fitting of bureaulamp die je al in huis hebt. Je kunt je ook verder verdiepen in groeilampen en geavanceerdere groeilampen met timers kopen, ik heb een blog geschreven met alles wat je moet weten over groeilampen.

Graslelie stekjes laten wortelen aan de moederplant

Wil je meer zekerheid? Dan kan je de stekjes ook in de een pot met potgrond zetten terwijl ze nog aan de moederplant vast zitten. De wortels van het stekje gaan lekker groeien, terwijl je zeker weet dat je plantje voldoende vocht krijgt via de moederplant. Als je stekje lekker aan het groeien is, kun je hem losknippen.

Graslelie stekjes zonder wortels

Als je de stekjes al eerder van de moederplant wilt halen terwijl ze nog geen wortels hebben, kun je ze eerst nog even op water zetten om ze te laten wortelen.

Maakt jouw graslelie geen bloemen en geen stekjes?

Dan kun je er ook voor kiezen om je plant te scheuren. Hiervoor haal je de moederplant uit de pot en scheur je de wortelkluit in tweeën. Zet elk deel in z’n eigen pot en laat ze weer verder groeien.

Kan een graslelie op water staan?

De stekjes die net in de grond staan, gaan soms slap en zielig hangen. Als de wortels nog erg klein zijn, kan het gebeuren dat het plantje nog niet genoeg water kan opnemen. Je kunt deze zielige stekjes uit de grond halen en eerst nog even op water zetten, tot de wortels een paar centimeter lang en lekker stevig zijn. Daarna kunnen ze de grond in.

Tip: Je kunt de stekken ook in een mooi stekstation zetten, zoals bijvoorbeeld dit mooie stekstation op Bol.com. Dit is een fijn methode die wat minder aandacht vraagt én er ook nog eens mooier uitziet.

Extra verzorgingstips

Om bloemen te maken heeft je plant voldoende energie nodig. De bloemetjes verschijnen in het voorjaar of in de zomer. Heeft je plant een heel seizoen niet gebloeid? Dan kun je proberen een lichter plekje voor je plant te zoeken en één keer per maand een beetje plantenvoeding te geven tijdens het groeiseizoen.

Een graslelie die te droog staat zal z’n diep groene kleur verliezen en er wat fletser uitzien. Dat is een teken dat je plant water nodig heeft.

Wil je meer leren over het stekken van je planten?

Bekijk dan mijn boek Stek Je Plant. In dit boek leer ik je alles over het stekken van je groene huisgenoten en de basics van plantenverzorging, inclusief een enorme stekjesgids met de 40 planten die het populairst zijn op Instagram of gewoon heel leuk zijn om te stekken.
Bekijk Stek Je Plant op Bol.com

stekjeplant-cover.jpg

⭐⭐⭐⭐⭐ 4,8/5 (138 reviews)

Mama Botanicaseo, stekken