Mama Botanica

View Original

Zo check je je plant op beestjes (instructievideo + stappenplan)

Naast het goed checken van je planten, is het belangrijk om te weten wat voor verschillende beestjes er zijn en wat je er tegen kunt doen. Meer informatie over ongedierte vind je in dit artikel en onderstaande video. Ik vertel je ook wat je preventief kunt doen en hoe je er weer vanaf kunt komen.

Krijg je al kriebels van dit onderwerp? Wat goed is om te weten is dat de beestjes voor jouw planten schadelijk zijn, maar dat zijn ze gelukkig niet voor jezelf, je kinderen of je huisdieren. Je hoeft dus niet meteen een plant weg te gooien als je er een beestje op ontdekt, want je kan je plant vaak behandelen om hem weer gezond te maken.

In deze video laat ik zien hoe je je plant checkt op beestjes, de tekst gaat verder onder de video:

Wat doen die beestjes in je planten?

Wat doen die beestjes nou eigenlijk in je planten? De meeste beestjes die je in je planten vindt, zijn schadelijk voor je planten. Niet allemaal trouwens, sommige vrolijke kruipers in de potgrond ruimen juist afvalstoffen op. Maar veel beestjes hebben het gemunt op die mooie bladeren van jouw plant. Wat de meeste beestjes doen, is een klein hapje nemen uit het oppervlakte van het blad om zo het sap uit de cellen te kunnen drinken. Hierdoor kan het blad verkleuren en groeit je plant niet meer optimaal. Je plant wordt er lelijk van en bij een grote plaag kan je plant er zoveel schade van ondervinden dat hij het niet redt.

Hoe voorkom je ongedierte in je planten?

Het is heel lastig om helemaal te voorkomen dat er beestjes op je plant terecht komen. Ze kunnen namelijk via de wind binnen komen, via je kleren of soms hebben ze zelf vleugeltjes om je plant op te zoeken. Je kunt er wel voor zorgen dat je plant in optimale gezondheid is, dan zijn ze veel minder vatbaar voor ongedierte. Zorg er dus voor dat je plant op een tochtvrije plek staat met de juiste hoeveelheid licht en je hem vooral niet te veel water en voedingsstoffen geeft, dan ben je al een heel eind. En het meeste ongedierte houdt ook niet van een hoge luchtvochtigheid, dus sprayen is altijd goed.

De ene plant is wat gevoeliger voor ongedierte dan de andere plant. Tropische planten met fragiele bladeren zijn over het algemeen vatbaarder dan stevige planten zoals bijvoorbeeld Yucca’s. Maar op elke plant kunnen wel eens beestjes tevoorschijn komen. 

Zo herken je de verschillende beestjes in je planten.

Het is goed om je planten eens in de zoveel tijd te controleren of er niet een ongewenst beestje in zit. Doe dit standaard ongeveer vier keer per jaar. Zo hou je het goed in de gaten en heb je een eventuele uitbraak snel onder controle. In de zomertijd zijn beestjes over het algemeen actiever dan in de winter, dus wees dan extra alert. 

Je plant leek het al die tijd zo goed te doen, maar opeens verkleuren de bladeren of gaat hij sip hangen. Als zoiets gebeurt is het altijd goed om je plant te controleren op ongedierte. Sommige beestjes zijn meteen herkenbaar, zoals bijvoorbeeld bladluis. Maar andere beestjes komen je misschien niet zo snel bekend voor of zijn zo klein dat je ze alleen goed kunt zien met een vergrootglas. Het is dus vooral belangrijk dat je de tekenen kunt herkennen en daarna weet wat voor actie je moet ondernemen.

Als je je plant controleert, bekijk dan goed de bladeren en zowel de onderkant als de bovenkant. Kijk ook goed tussen de takjes en in de oksels van de takken, sommige beestjes houden ervan om zich daarin te verstoppen. 

Een aantal tekenen dat er ongedierte in je plant zit zijn: verkleuring of vervorming van het blad. Het kan ook zijn dat er fijne webjes verschijnen die over het blad liggen (dus niet tussen de bladeren, zoals bij een spinnenweb). Op de bladeren en op de grond rondom je plant kan ook plakkerig spul liggen of er zitten witte pluisjes die op schimmel lijken tussen de takjes.

Over de meest voorkomende beestjes heb ik ook al aparte artikelen gemaakt, zoals de wolluis, rouwvarenmug, spint en trips.

Om beestjes en de schade die ze doen goed te kunnen spotten, is het dus ook belangrijk dat je weet hoe je plant eruit ziet als deze gezond is. Bestudeer je plant dus ook goed wanneer je deze net mee naar huis neemt om zo sneller problemen te kunnen herkennen.

Planten met beestjes behandelen

Heb je een infectie gevonden in je plant, dan is het belangrijk om actie te ondernemen. Als je dat niet doet zal het zich uitbreiden en meer schade aanrichten.  

Zet je besmette plant altijd apart van andere planten, zodat de plaag zich niet verder verspreid. Als het lekker weer is in de lente of zomer, kun je er voor kiezen om je plant buiten te zetten. Vaak trekt de plaag dan weg. Let er hierbij op dat je je plant niet in de volle zon zet, en dat het ‘s nachts niet kouder dan 15 graden is. 

Je geïnfecteerde plant zal je goed moeten behandelen om van de infectie af te komen. De kleine zwarte rouwvliegjes zijn relatief makkelijk te bestrijden met deze duurzame vangplaatjes in combinatie met deze aaltjes van Biogroei op Bol.com. Trips pak je aan met natuurlijke vijanden tegen trips of met deze spray van EcoStyle.

Sommige beestjes kun je met een goede straal van de douche al van je plant afspoelen, zoals bijvoorbeeld bladluis. Dat betekent nog niet dat je er helemaal vanaf bent, dus hou je plant goed in de gaten en herhaal het eventueel of probeer bij bladluis deze spray van EcoStyle.

Sommige luizen, zoals de wolluis of dopluis, kun je met een wattenstaafje met spiritus aanstippen als er nog niet zoveel op je plant zitten. Controleer je plant regelmatig en haal de nieuwe beestjes meteen weer weg. 

Voor de bestrijding van andere beestjes kun je zelf een spray maken, meng dan bijvoorbeeld 20 ml groene zeep en 20 ml spiritus met 1 liter water. Spray je plant goed in, zowel de bovenkant als de onderkant van de bladeren, totdat de vloeistof van de plant af druppelt. Herhaal dit om de twee weken totdat je de plant minimaal drie keer hebt behandeld. Het kan namelijk zo zijn dat er nog eitjes uitkomen, of larven ontpoppen in de grond. Met een herhaling van de behandeling schakel je ook de nieuwe generatie ongedierte uit. 

Vanaf nu is het belangrijk dat je de plant die je hebt behandeld regelmatig controleert, want het is best mogelijk dat een plaag weer terugkomt en dat wil je zo snel mogelijk in de kiem smoren!

Zo check je je plant op beestjes

Het is verstandig om je planten zo nu en dan te checken of ze nog helemaal happy zijn en niet worden bevolkt door een beestje dat jouw plant ook heel leuk en lekker vindt. Het kan gebeuren dat er ongedierte in je plant terecht komt en dan is het vooral belangrijk dat je het op tijd ziet en actie onderneemt om er vanaf te komen. Controleer je planten dus regelmatig om er op tijd bij te zijn, zo zorg je ervoor dat je plant weer gezond en wel verder zal groeien. Hoe sneller je er bij bent, hoe makkelijker je van de plaag af komt:

  • Bekijk de bladeren. 
    Ziet het groen er nog mooi gezond uit, of zie je rare verkleuringen? Bekijk zowel de onderkant als de bovenkant van de blaadjes; sommige beestjes verstoppen zich onder het blad.

  • Check de nieuwe groei. 
    Zijn de nieuwe bladeren niet vervormd of bevolkt door bladluis?

  • Bekijk de stam.
    Zitten er misschien kleine bruine bobbeltjes op die je er met je nagel vanaf kunt halen?

  • Kijk ook goed tussen de takjes.
    Zie je geen rare wollige pluisjes verstopt in die kleine holletjes?

  • Voel het blad. 
    Voelt het blad normaal, of zit er kleverig vloeistof op? Dat kan de uitscheiding van een insect zijn, dubbel checken dus.

  • Zie je iets wat niet klopt? Onderneem dan actie op basis van bovenstaande tips!


Wil je meer leren over het verzorgen & stekken van je planten?

Bekijk dan mijn boek Stek Je Plant. In dit boek leer ik je alles over het stekken van je groene huisgenoten en de basics van plantenverzorging, inclusief een enorme stekjesgids met de 40 planten die het populairst zijn op Instagram of gewoon heel leuk zijn om te stekken.
Bekijk Stek Je Plant op Bol.com


Gerelateerde posts

See this gallery in the original post