Chinees lantaarnplantje stekken (Ceropegia woodii / String of hearts)

Ceropegia woodii stekken

Ceropegia woodii stekken

Naam: Chinees lantaarnplantje
Latijnse naam: Ceropegia woodii

Dit plantje is een zeer geliefde klassieker. Het Chinees lantaarnplantje heet officieel Ceropegia woodii, maar staat ook wel bekend als string of hearts. Het Lantaarnplantje groeit snel en kan heel lang worden. Als mijn Lantaarnplantje weer eens te lang is geworden, knip ik het helemaal tot de grond terug en laat het opnieuw uitlopen. Ik sta er altijd van te kijken hoe snel het groeit en het geeft ook altijd veel materiaal om te stekken.

Hieronder lees je een stukje uit mijn boek Stek Je Plant, waarin ik je alles leer over het stekken van kamerplanten en de belangrijkste stekmethodes voor 40 populaire kamerplanten.

Hoe stek je het Lantaarnplantje?

Je kunt het Lantaarnplantje op verschillende manieren stekken. Wees vooral niet bang om het een beetje terug te knippen; het groeit snel genoeg weer terug. Knip een streng net na twee blaadjes af. Neem stekken van een centimeter of tien en verwijder de onderste blaadjes. Je kunt de stekjes zowel in de grond als in het water laten wortelen.

Tip: Je kunt de stekken ook in een mooi stekstation zetten, zoals bijvoorbeeld dit mooie stekstation op Bol.com. Dit is een fijn methode die wat minder aandacht vraagt én er ook nog eens mooier uitziet.

Zet ze in de grond wanneer de wortels zo’n drie tot vijf centimeter zijn. Wil je veel nieuwe plantjes? Maak dan kleine stekjes; een klein stukje stengel met één bladpaar kan al een nieuw plantje worden.

Als je plant al wat ouder is, ontstaan kleine beige knolletjes op de plek waar twee blaadjes zitten of zaten. Knip deze knolletjes los van de moederplant en leg ze op de aarde. Druk ze een beetje in de grond, maar ze hoeven er niet helemaal onder. De knolletjes gaan vanzelf wortelen, waarna een nieuw plantje tevoorschijn komt.

Zet je stekjes in het licht

Stekjes groeien het beste in indirect licht. Een goede plek voor stekjes is bijvoorbeeld de vensterbank of (keuken)plankjes direct naast het raam dat gericht is op het noorden, oosten en westen. Een raam op het zuiden krijgt te veel direct licht en is beter geschikt voor planten die direct zonlicht kunnen verdragen zoals cactussen. Zorg er wel voor dat de ruimte niet te koud is, dat belemmert de groei. In de winter kan je je stekje een goede start geven door de stekjes onder een groeilamp te plaatsen. Met een groeilamp krijgt je plant altijd voldoende licht om goed te gaan groeien en hoef je niet bang te zijn voor smalle plantjes met kleine blaadjes. Gebruik bijvoorbeeld deze groeilamp met gewone fitting op bol.com. Dit is de goedkoopste optie, want je draait deze LED lamp gewoon in een fitting of bureaulamp die je al in huis hebt. Je kunt je ook verder verdiepen in groeilampen en geavanceerdere groeilampen met timers kopen, ik heb een blog geschreven met alles wat je moet weten over groeilampen.

Extra verzorgingstips voor jouw Chinees lantaarnplantje:

Het Chinese lantaarnplantje is een vetplantje en heeft dus niet veel water nodig. Ook de stekjes hoeven niet altijd vochtig te zijn, de grond mag best een beetje uitdrogen. Uit één knolletje of stekje groeit één lange streng met hartvormige blaadjes. Wil je een voller plantje, dan kun je het beste meerdere stekjes maken en die bij elkaar in een potje zetten.

Wil je meer leren over het stekken van je planten?

Bekijk dan mijn boek Stek Je Plant. In dit boek leer ik je alles over het stekken van je groene huisgenoten en de basics van plantenverzorging, inclusief een enorme stekjesgids met de 40 planten die het populairst zijn op Instagram of gewoon heel leuk zijn om te stekken.
Bekijk Stek Je Plant op Bol.com

stekjeplant-cover.jpg

⭐⭐⭐⭐⭐ 4,8/5 (138 reviews)

Mama Botanicaseo