Zo verzorg je een Caladium (artikel + video)
De Caladium is een bijzondere plant die vooral in het voorjaar online beschikbaar is als knol. De verscheidenheid aan kleuren en patronen is geweldig en deze plant is erg mooi en interessant is om te groeien. Maar hoe verzorg je een Caladium? Deze planten groeien een beetje anders dan we gewend zijn van kamerplanten, daarom deel ik hieronder mijn verzorgingstips. Ik geef hieronder antwoord op vragen als: Hoe pot je een Caladium knol op? Waarom sterft mijn Caladium af in de herfst? Hoe laat je een Caladium overwinteren? En kunnen Caladiums ook buiten staan?
Caladium komen in allerlei verschillende kleuren en patronen. Het zijn planten die vooral voor de bladeren worden gekweekt. Ik heb een aantal verschillende varianten met witte, roze en groen gevlekte bladeren. Het lijkt wel alsof Instagram opeens vol staat met deze planten. Ze zijn lastig te krijgen, plantenwinkels en tuincentra hebben ze meestal niet, maar in het voorjaar kun je ze vaak online kopen. Zo ben je er zeker van dat je knollen volgend jaar ook weer uitlopen en je opnieuw kunt genieten van deze mooie planten. Ik heb er nu een aantal en deel graag mijn ervaringen met jullie in dit artikel met video.
Groeiwijze Caladium: uit knollen onder de grond
Caladiums hebben een duidelijke cyclus door het jaar heen. Ze groeien namelijk uit knollen die in de winter in rust zijn. Dat betekent dat in het voorjaar de eerste bladeren ontwikkelen, en de plant in de herfst weer afsterft. Als je op de juiste manier voor de knollen zorgt, komt de plant in het volgende jaar weer opnieuw omhoog om dezelfde cyclus nog eens door te gaan.
Hoeveel licht heeft een Caladium nodig?
Het ideale licht voor de Caladium is veel indirect licht. Dat is een lichte plek, zonder dat de zon direct op je planten schijnt. Te veel direct zonlicht kan namelijk de fragiele bladeren laten verbranden. Nu moet ik zeggen dat mijn Caladium eigenlijk best wel wat direct licht krijgen. Ze staan op de grond bij het raam op het westen en krijgen een groot deel van de middag direct zonlicht. En daarmee doen ze het eigenlijk prima. Zorg er vooral voor dat je je Caladium niet te donker neerzet. Hier lees je meer over in mijn uitgebreide artikel over de lichtbehoefte van jouw Caladium.
Hoeveel water heeft een Caladium nodig?
De Caladium heeft best fragiele bladeren en zal snel gaan hangen als ze te weinig water heeft. Het is dus goed om de grond licht vochtig te houden. Maar pas op dat je niet teveel water geeft. Dan gaan de knollen onder de grond namelijk rotten en daar kan je plant niet van herstellen. In de zomer geef ik zo’n twee keer per week water, in andere seizoenen wat minder.
Verzorging van de caladium knol in de winter
In de herfst zullen er steeds meer bladeren afsterven, tot er uiteindelijk geen blad meer over is. Geef in deze periode langzaam wat minder water, want je plant bereidt zich voor op de winterrust. Er zijn twee methodes om je plant te overwinteren. Je kunt ervoor kiezen om de knol in de aarde te laten zitten, of om deze eruit te halen. Ik heb ze allebei uitgeprobeerd afgelopen jaar.
Als je de knol in de aarde laat zitten, dan stop je met water geven, zodra alle bladeren zijn afgestorven. Je haalt het blad er pas af, als er helemaal geen leven meer in zit. De knol neemt namelijk nog energie op uit de afstervende bladeren. Daarna zet je je knol koel weg. Caladiums kunnen absoluut niet tegen temperaturen onder de nul, dus laat je potten niet bevriezen. Zet ze liever in een kast in je huis met een temperatuur die niet onder de 12 graden komt.
Je kunt er ook voor kiezen je knol uit de grond te halen als de plant is afgestorven. Haal hiervoor alle aarde tussen de wortels verdaan en bewaar je knol in een papieren zak. Let weer op dat je ze niet te koud weglegt. In het voorjaar pot je de knol weer op en begin je voorzichtig met water geven. Één keer per week een beetje totdat je de bladeren ziet verschijnen.
Ook de knol die je in de pot laat zitten, geef je in het voorjaar langzaam weer meer water. In het begin één keer per week een klein beetje tot je de bladeren ziet verschijnen. Geef je te veel water, dan heb je grote kans dat de knol gaat rotten en je plant het niet redt. Voorzichtig dus.
De plant die ik in de grond heb laten overwinteren was iets sneller met groeien in het voorjaar. Dat is ook wel logisch, omdat de knol veel minder wordt beschadigd. Maar allebei de methodes werken en het is een beetje afhankelijk van de ruimte die je hebt, hoe je de knollen het best kunt overwinteren.
Verpotten en oppotten van Caladium knollen
De grootte van de pot wordt bepaald door de grootte van de knol. Heb je een nieuwe knol gekocht, kies dan voor een pot die minstens 15 centimeter breed is. Een grote knol, mag zelfs een nog grotere pot. Controleer altijd of de knol goed stevig aanvoelt. Als deze zacht en smutig is, dan is er waarschijnlijk rot in gekomen. Een aantal van de mijne heb ik dit jaar in te kleine potten gezet, waardoor ze niet tot hun volledige grootte zijn gegroeid. Ik laat ze nu in deze potten overwinteren en geef ze in het voorjaar meer ruimte.
Luchtvochtigheid voor Caladium: zo voorkom je bruine randen aan de bladeren van je Caladium
Een hoge luchtvochtigheid is belangrijk bij Caladiums. Is deze te laag? Dan zie je snel bruine randjes aan de randen van de bladeren ontstaan. Er zijn verschillende manieren om de luchtvochtigheid te verhogen in je huis. De makkelijkste is met een luchtbevochtiger, daar heb ik ook een apart artikel over geschreven: de beste luchtbevochtigers voor je planten. Maar je kunt ook elke dag even sprayen met een plantenspuit.
Als in de herfst en winter de verwarming in je huis aan staat moet je de luchtvochtigheid in huis verhogen, zo voorkom je dat je planten in de winter bruine randjes aan de bladeren krijgen. Want je kamerplanten water geven is slechts een deel van wat ze eigenlijk nodig hebben om het jaar rond goed te kunnen groeien! Dus wil je thuis vochtige lucht verspreiden? Verdiep je dan eens in luchtbevochtigers, ook wel humidifiers genoemd. Lees hier mijn artikel over luchtbevochtigers
Caladium laten bloeien: wat doe je met de bloem van een Caladium?
Caladiums kunnen ook bloeien. Ze hebben best mooi gevormde bloemen, maar die kosten je plant wel veel energie. Als je liever wilt dat je plant dat stopt in het groeien van nog meer mooie bladeren, dan kun je de bloem het beste wegknippen.
Winterrust bij de Caladium: 2 manieren om je Caladium te laten overwinteren
Een van mijn planten ging vorig jaar niet vanzelf in winterrust en bleef maar nieuwe bladeren groeien. Ik wilde hem niet forceren, dus bleef ik braaf water geven. Uiteindelijk heeft de plant de hele winter blad gehad, maar is deze dit jaar een stuk kleiner dan vorig jaar. De rustperiode is ook belangrijk voor de ontwikkeling van de knol. Als ik nu weer een plant heb die door blijft groeien, zal ik langzaam minder water geven, waardoor het blad ook af zal sterven.
Het is dus goed om je plant de periode van rust te geven. Je kunt je plant niet forceren om niet in winterrust te gaan. Dat wordt beïnvloed door de omgevingstemperatuur en nog belangrijker, de hoeveelheid licht die er is. Kortere dagen in de herfst zorgen dus voor de transitie naar de winterrust.
Mijn Caladiums
De meeste van mijn Caladiums zitten in iets te kleine potten, waardoor ze niet genoeg ruimte hebben en maar weinig blad dragen. Volgend jaar ga ik dat veranderen! Maar wat je ook ziet, is dat er best veel dor blad aan zit. Dat heb ik nu speciaal laten zitten voor deze video. Om te laten zien dat het dus helemaal niet gek is als er zo nu en dan een blad afsterft, ook al is het nog geen wintertijd. De bladeren die helemaal verdroogd zijn, kun je gewoon afknippen en dan ziet je plant er opeens weer fris uit.
Caladium komen dus in heel veel verschillende kleuren en het zijn echt bijzondere planten om te groeien. Ik hoop dat met deze tips je Caladiums goed gaan groeien!
Wil je meer leren over de lichtbehoefte van jouw kamerplanten?
Bekijk dan mijn boek Een huis vol planten. In dit boek leer ik je alles over de lichtinval in je huis. Je leert het licht in je huis te analyseren, om zo je kamerplanten en hun lichtbehoeftes beter te begrijpen. Je kamerplanten staan nooit meer op een te lichte of te donkere plek: voortaan weet je precies welke plant op welke plek in je huis gelukkig wordt!
Bekijk mijn boek Een huis vol planten