Mama Botanica

View Original

Zo zorg je voor de Begonia rex (bladbegonia)

De bladbegonia of Begonia rex, die is niet tuttig of saai, maar juist veelzijdig en mooi! Er zijn zoveel verschillende kleuren en vormen, daar moet zeker iets bij zitten wat je mooi vindt.

Maar ze zijn niet de makkelijkste in de verzorging, de Begonia wil nog al eens een diva zijn. Daarom ben ik weer op onderzoek gegaan en deel ik in deze video mijn methodes om de bladbegonia’s gelukkig te houden. 

Bekijk de video, of lees hieronder verder voor alle tips om jouw bladbegonia gelukkig te houden!

INHOUD video:
01:04 Achtergrond van de Begonia rex
02:15 Bladbegonia vs Stengelbegonia
03:10 Hoeveel licht heeft de bladbegonia nodig?
03:59 Hoeveel water heeft de begonia nodig?
05:16 Wat doe je als de Begonia in bloei staat?
05:50 Luchtvochtigheid & Begonia rex
07:08 Meeldauw op het blad
07:34 Hoe vaak moet je de Begonia verpotten
08:12 Conclusies over de verzorging van de Begonia

Hoe verzorg ik mijn Begonia rex?

In het kort:

  • Hou de grond licht vochtig, geef één of twee keer per week water.

  • Zet je Begonia op een plek met indirect licht, volle zon houdt hij niet van

  • Zet je bladbegonia niet op de tocht

Sommige planten hebben een heel oubollig karakter, maar zijn eigenlijk best funky. Zoals de begonia. Het ligt er natuurlijk wel aan welke soort begonia je hebt. Sommige worden gehouden vanwege hun bloemen en vind ik persoonlijk niet echt veel aan. Maar andere soorten hebben bijzondere bladeren en zijn juist daarom interessant. Denk bijvoorbeeld aan de welbekende stippenbegonia of de Begonia rex. In deze video wil ik het over de bladbegonia hebben. Er zijn hier zoveel soorten, kleuren en vormen van dat er zeker een is die je aanspreekt!

De bladbegonia is niet altijd de makkelijkste, Begonia’s zijn vaak een beetje diva’s en vooral deze heeft het hoog zitten, alleen al door hun naam: Begonia rex, wat koninklijk betekent. Maar als je ze een beetje in de gaten houdt, leer je al vrij snel wat ze echt willen en zijn ze opeens wel makkelijk tevreden te houden. Omdat de plant makkelijk te kruisen is, zijn er heel veel verschillende soorten ontstaan. Van gevlekte bladeren, tot bladeren met een metallic glans en fel oranje blad.

Wat is het verschil tussen een bladbegonia en een stengelbegonia?

Hoewel het allebei begonia’s zijn, is de groei van de stengelbegonia net even anders dan de bladbegonia. Een bladbegonia blijft laag en heeft bijna geen stam. Bij sommige oude planten ontstaat er wel een dik stammetje, maar meestal is die afwezig. Een stengelbegonia daarentegen, groei juist de hoogte in met om en om een blad aan de stengel. 

Qua verzorging zijn ze ook net even anders, vandaar dat ik in dit artikel alleen de bladbegonia behandel.

Hoeveel licht heeft een bladbegonia nodig?

De bladeren van de begonia zijn best dun en fragiel en ze kunnen dan ook niet goed tegen de volle zon. Dat kan het blad verbranden, waardoor er lelijke bruine vlekken ontstaan. Zet hem ook niet te donker neer, want de diva wil zeker wel licht. Een plek met zoveel mogelijk indirect licht is ideaal. Wanneer ze te donker staat, zal het blad verkleuren en uiteindelijk afvallen.

Hoeveel water heeft een bladbegonia nodig?

De grond van de begonia moet licht vochtig blijven, maar er mag zeker geen water onderin de pot staan. Check de aarde dus regelmatig of het al droog gevallen is. Het kan gebeuren dat de bovenste laag al droog is, terwijl de aarde onderin nog heel nat is. Steek daarin altijd je vinger even in de grond, of gebruik een vochtigheidsmeter

Waar de begonia snel lelijk van wordt is wanneer het blad nat wordt. Om dat te voorkomen, kun je hem van onderaf water geven. Hiervoor moet je plantje in een pot met gaatjes onderin staan. Zet hem in een buitenpot of op een schotel en giet daar water op. Laat je plant het voor een half uurtje opnemen en gooi de rest weg. Dit kun je ook proberen als je plant het niet goed doet.

Hoe vaak moet je de bladbegonia verpotten?

De Begonia rex groeit niet super snel en hoeft ook niet zo vaak verpot te worden. Maar zodra de wortels onderuit de pot komen groeien, is het tijd voor wat meer ruimte. Kies een pot die een maat groter is dan het oude potje. Gebruik standaard potgrond waar je wat perliet doorheen mengt. Dat zorgt ervoor dat de grond lekker luchtig blijft. Het liefst verpot je je begonia in het groeiseizoen, de lente of de zomer.

Bloeit de bladbegonia?

Net als begonia’s die voor de bloemen worden gehouden, kan de bladbegonia ook bloemetjes maken. Deze zijn meestal vrij klein en niet zo bijzonder. Je kunt ze er altijd uithalen om zo de groei van het blad verder te stimuleren. 

Luchtvochtigheid en de bladbegonia

De bladbegonia houdt van hoge luchtvochtigheid, maar absoluut niet van vocht op z’n bladeren. Er zitten namelijk minuscule haartjes op de bladeren, waar de vochtdruppeltjes in blijven hangen. Hierdoor kunnen er schimmelende plekje op het blad ontstaan. Ook is de plant gevoelig voor meeldauw. Als je dit op een blad ziet, haal je het besmette blad het beste meteen weg. Schimmelplekjes door vocht op het blad verdrogen meestal weer, maar laten we een lelijk plekje achter. Onder andere door tocht is een bladbegonia meer bevattelijk voor meeldauw.

Krijgen de bladeren van je plant bruine randjes, dan is het toch goed om iets te doen aan de luchtvochtigheid. Wat je wel kunt doen om de luchtvochtigheid te verhogen is kijken naar een luchtbevochtiger. In dit artikel lees je meer over luchtbevochtigers voor je kamerplanten. Een simpel bakje met water in de buurt van je plant is vaak ook al voldoende. 

Wil je meer leren over het verzorgen & stekken van je planten?

Bekijk dan mijn boek Stek Je Plant. In dit boek leer ik je alles over het stekken van je groene huisgenoten en de basics van plantenverzorging, inclusief een enorme stekjesgids met de 40 planten die het populairst zijn op Instagram of gewoon heel leuk zijn om te stekken.
Bekijk Stek Je Plant op Bol.com


Gerelateerde posts

See this gallery in the original post