Mama Botanica

View Original

Bananenplant stekken: stappenplan + instructievideo

Bananenplant stekken

Naam: Bananenplant
Latijnse naam: Musa Dwarf Cavendish

Aan de bananenplant groeien pups die je, als ze groot genoeg zijn, van de plant kunt afhalen. Met dit artikel met handig stappenplan en instructievideo leer je hoe je jouw bananenplant vol vertrouwen kunt stekken.

De kans dat je in je eigen huis eetbare bananen krijgt, is erg klein. Maar de Bananenplant is een mooie tropische en snelgroeiende plant die de ultieme junglegevoelens in je huis brengt. Hieronder lees je een stukje uit mijn boek Stek Je Plant, waarin ik je alles leer over het stekken van kamerplanten en de belangrijkste stekmethodes voor 40 populaire kamerplanten.

Hoe stek je de Bananenplant?

Om de bananenplant te stekken, heb je een plant nodig die een pup groeit. Deze laat je zeker zo’n 15 tot 20 centimeter groot worden. Hoe groter, hoe meer overlevingskans. Je bent dus een beetje afhankelijk van je plant of je wel of niet aan familie-uitbreiding kunt gaan doen.

Als de pup aan de plant groot genoeg is, kan je deze van de plant afhalen. Dat doe je als volgt:

  1. Laat de pup een lange tijd gewoon aan de plant groeien tot die ongeveer half zo groot als de moederplant is. Als aan jouw moederplant nog geen pups groeien, zul je nog wat langer geduld moeten hebben. Misschien dat een beetje extra voeding of een grotere pot de plant kan stimuleren.

  2. Je kunt de pup controleren en uitgraven. Graaf een klein beetje aarde en check of de pup al z’n eigen wortels heeft; zonder eigen wortels zal hij het niet overleven. Dan zie je vaak hoe de pup aan de moederplant vast zit en je ziet ook dat de pup al zijn eigen wortels heeft. Als de pup wortels heeft graaf je het gedeelte rondom de pup uit of haal je de plant uit de pot en verwijder je de oude aarde om de stek van de moederplant te verwijderen.

  3. Snij de stek zo dicht mogelijk bij de moederplant verticaal van de moederplant los, zodat je stek goed geworteld van je plant afkomt. Omdat de stek al wortels heeft, kan deze gelijk in z’n eigen potje gezet worden. 

  4. Je hebt kans dat de moederplant hierna denkt, mijn taak zit erop, en dat deze afsterft. Maar in de meeste gevallen groeit je moederplant ook nog door en geeft deze vaak nog meer pups. In dit geval zet ik mijn moederplant gelijk een stukje groter en krijgt ze verse potgrond, want dat was echt nodig. Beide planten geef ik goed water, zodat ze niet van schok verdrogen.

In deze video laat ik je zien hoe ik mijn bananenplant stek:

Natuurlijke cyclus van de bananenplant

De bananenplant leeft in het wild dus zo’n negen maanden tot een jaar. In die tijd zal de moederplant vruchten maken, waarna deze op een gegeven moment omvalt vanwege het gewicht. De vruchten zijn zonder zaden, maar toch laat de plant nageslacht na. Uit de grond groeien namelijk nieuwe planten. Dit gebeurt ook zonder dat de plant bananen heeft gemaakt, zoals je vaak ziet bij je bananenplant thuis. Zo’n babyplant, of pup, zal het dus van de moederplant overnemen. Omdat de planten bij ons thuis geen vruchten maken, hebben ze vaak een veel langer leven. En meestal kun je meerdere keren pups van je plant afhalen.

Wanneer kan je bij de bananenplant de stam afsnijden?

Soms heb je bij een bananenplant een beetje geduld nodig. Check altijd eerst of er een pup naast de stam van de bananenplant groeit die ook al zijn eigen wortels heeft gegroeid. Zodra de pup wortels heeft van een paar centimeter kan je de pup afsnijden: je graaft dan het gedeelte rondom de pup uit of haalt de plant uit de pot om de stek met een schoon mes van de moederplant te verwijderen. Snij de stek altijd zo dicht mogelijk bij de moederplant los, zodat je stek goed geworteld van je plant afkomt.

Verzorging van stekken van de bananenplant:

In het begin zal de plant een beetje gaan hangen, maar als je de potgrond goed vochtig houdt, trekt hij binnen een paar dagen weer bij. Maak je geen zorgen als de onderste bladeren van de stek afsterven. Als je pup eenmaal gewend is aan z’n nieuwe pot, zal er snel genoeg weer nieuw blad verschijnen. Voel je dus niet bezwaard om afstervende bladeren af te knippen.

Wat te doen als je stek van je bananenplant heel slap hangt

Soms gebeurt het dat je stek heel slapjes gaat hangen nadat je hem los hebt gehaald van de moederplant. Zorg ervoor dat de grond voldoende vochtig is en zet je plant niet direct in de volle zon. Om je stekje nog extra te helpen, kun je een doorzichtige plastic zak over je plant heen zetten. Hiermee verhoog je de luchtvochtigheid en zal je stek eerder aanslaan. Zodra het plantje is geacclimatiseerd en de bladeren niet meer slap hangen, kun je de zak eraf halen.

De beste plek voor stekken van de bananenplant: zet je stekjes in het licht

De beste plek voor je bananenplant is een plek met veel indirect licht. De plant kan ook prima in de volle zon staan, maar daar moet hij wel even aan wennen. Dat pak je als volgt aan: zet hem langzaamaan steeds dichter bij de volle zon, dan komt het helemaal goed. Maar ook op doet de Bananenplant het prima. Zorg er wel voor dat de ruimte niet te koud is, dat belemmert de groei. In de winter kan je je stekje een goede start geven door de stekjes onder een groeilamp te plaatsen. Met een groeilamp krijgt je plant altijd voldoende licht om goed te gaan groeien en hoef je niet bang te zijn voor smalle plantjes met kleine blaadjes. Gebruik bijvoorbeeld deze groeilamp met gewone fitting op bol.com. Dit is de goedkoopste optie, want je draait deze LED lamp gewoon in een fitting of bureaulamp die je al in huis hebt. Je kunt je ook verder verdiepen in groeilampen en geavanceerdere groeilampen met timers kopen, ik heb een blog geschreven met alles wat je moet weten over groeilampen.

Wil je meer leren over het stekken van je planten?

Bekijk dan mijn boek Stek Je Plant. In dit boek leer ik je alles over het stekken van je groene huisgenoten en de basics van plantenverzorging, inclusief een enorme stekjesgids met de 40 planten die het populairst zijn op Instagram of gewoon heel leuk zijn om te stekken.
Bekijk Stek Je Plant op Bol.com

⭐⭐⭐⭐⭐ 4,8/5 (138 reviews)