Mama Botanica

View Original

9 tips voor een baby in een huis vol kamerplanten

Tot halverwege 2020 woonden mijn vriend en ik samen met meer dan 100 kamerplanten in een appartement van zo’n 50m2. Toen kwam er een kindje bij! Maar hoe doe je dat nu een baby en heel veel planten in huis hebben? In dit blog deel ik mijn ervaringen en geef ik tips je waar je op moet letten als je kleine kindjes én planten in huis hebt en hoe je ze succesvol laat samen leven.

1. Giftige kamerplanten
Los van aarde die overal rond gestrooid wordt of planten die om vallen, is dit het allerbelangrijkste om bewust van te zijn: er zijn kamerplanten die giftig zijn. Ze zien er zo mooi en onschuldig uit, maar sommige planten bevatten giftige stoffen, die schadelijk kunnen zijn voor je baby.

Gelukkig betekent dit niet dat je meteen al je planten weg moet doen. In de meeste gevallen moet je kind echt veel van een plant eten voordat het schadelijk is. En meestal smaken deze planten bitter, waardoor het na een enkel hapje snel klaar is. In het ergste geval wordt je kindje even misselijk en is het dan weer voorbij.

Maar bij een aantal planten is het risico iets groter. Dit staat niet op het plantenlabel vermeld staat, dus doe altijd onderzoek voordat je een plant in huis haalt. Er is helaas geen volledige overzicht te vinden op het internet, maar deze site geeft over veel kamer- en buitenplanten informatie. En een snelle Google-zoektocht geeft je vaak al voldoende informatie.

Een plant die je liever niet in huis haalt als je kleine kindjes hebt is de Dieffenbachia. Deze is bij kleine hoeveelheden ook al schadelijk. Ook het sap uit Euphorbia’s kan de tere huid of de ogen van je kindje beschadigen. Denk je dat je kind van een plant heeft gegeten en weet je niet of deze schadelijk is? Bel dan altijd de huisarts of de eerste hulp. Zorg dat je van al je kamerplanten de Latijnse naam kent, zo kan je sneller geholpen worden.

Zoek dus op welke van jouw planten helemaal veilig zijn en bij welke planten je op moet letten. En gebruik de tips hieronder voor meer oplossingen.

2. Zet je kamerplanten buiten bereik van je kinderen
Een beetje een open deur, maar zorg ervoor dat je kind niet bij je planten kan. Maak planken aan de muur, zet ze op tafeltjes of kasten of een stevige plantenstandaard. Het nadeel is wel dat je hier soms mee bezig blijft: bij ons gingen alle planten eerst van de grond, daarna van de bijzettafeltjes en nu kan onze dochter opeens bij de planten op de kast, dus die moeten weer een nieuwe plek krijgen. Waar het kan stop ik planten in een hangpot en knip ik deze planten korter als ze zo lang worden dat de kleine erbij kan.

3. Maak een plantenkast
Een nieuwe plantentrend is om van een glazen vitrine kast, bijvoorbeeld van de IKEA, een plantenkas(t) te maken. Hier staan je meest bijzondere planten helemaal veilig voor grijpgrage handjes. Zo’n kast is perfect voor tropische planten, omdat de luchtvochtigheid makkelijk hoog blijft. Wil je hier meer over weten? Via dit artikel over mijn IKEA Greenhouse Cabinet vind je informatie en inspiratie.

4. Verklein je collectie
Voordat onze dochter werd geboren moest ik echt mijn plantencollectie verkleinen. Er stonden enorm veel planten op de grond en ik zou ze nooit allemaal buiten bereik kunnen plaatsen. Ik heb allerlei planten aan vrienden weggegeven, waardoor ik veel mensen blij heb kunnen maken met een nieuwe plant.

De planten die mij het meest dierbaar zijn, mochten sowieso blijven. Planten waar ik een herinnering aan heb, die ik zelf heb opgekweekt van een stekje of van iemand heb gekregen. Maar soms moest ik ook moeilijke keuzes maken. Een Dieffenbachia die ik niet buiten bereik van de kleine zou kunnen zetten, is toch naar een nieuw huis gegaan. Gelukkig was de ruimte die vrij ook zeer welkom, want met een kindje, komen er ook veel extra spullen in huis.

5. Kies veilige planten en stevige potten
Haal je nieuwe planten in huis, of moet je kiezen welke planten wel in huis kunnen blijven? Kies dan vooral veilige planten. Hiermee weet je zeker dat je je geen zorgen hoeft te maken. Gelukkig zijn er genoeg planten waar je kind gerust aan kan knabbelen, al zullen ze niet lekker zijn. In het volgende lijstje staan een paar suggesties, maar er zijn er veel meer.

  • Chlorophytum comosum / graslelie

  • Calathea

  • Musa Dwarf Cavendish / bananenplant

  • Areca / Goudpalm

  • Aspidistra Eliator / kwartjesplant

  • Beaucarnea recurvata / olifantspoot

  • Asplenium nidus / nestvaren

Kies je een grote plant die op de grond komt te staan, zet deze in dan in een stevige, zware pot. Je kindje zal zich sowieso aan de pot gaan optrekken, dus wees er zeker van dat deze niet om kan vallen. Als je hier een niet-giftige plant in zet, weet je in ieder geval dat je kind er veilig kan rommelen.

6. Is het erg als mijn kind potgrond eet?
Ze zijn snel die kindjes, voor je het door hebt, zijn de handjes in de potgrond en beland die grond hopla, in de mond. Niet echt smakelijk, maar gelukkig ook niet echt zorgelijk.

Een handje, of een paar handjes potgrond zijn namelijk niet schadelijk. Het kan zelfs positief zijn, omdat je kind een dosis microben binnen krijgt die het immuunsysteem weer flink aan het werk zetten. Hierdoor verhoogt de weerstand van je kindje. Als je kind aarde eet waar ook dieren poepen, of waar de grond vervuild is, is het wel verstandig contact op te nemen met een arts. Maar dat zal bij je kamerplanten niet het geval zijn.

7. Leer je kindje dat hij of zij niet aan de planten mag zitten
Dit verschilt natuurlijk enorm per kindje, maar leer je baby dat hij of zij niet aan de planten mag komen. Mijn moeder vertelde me dat ik na één waarschuwing niet meer aan de planten zat, maar mijn broers konden er maar niet vanaf blijven. Maar consistent herhalen dat de plant off limits is, zal zeker helpen. Zorg dan wel dat het juist die veilige planten zijn die binnenbereik staan, mocht het een keer verkeerd gaan.

8. Laat je kinderen meehelpen met verzorgen
Wanneer je kindje wat ouder is, laat je hem of haar natuurlijk mee helpen met het verzorgen van de planten. Een eigen gietertje en misschien wel een paar eigen plantjes waar hij of zij voor mag zorgen. Kies een plantje dat snel groeit en makkelijk te verzorgen en te stekken is, zoals de graslelie. Zeker weten dat jouw kind trots zal zijn! Juna’s gietertje staat in ieder geval al klaar.

9. Accepteer dat er wel eens een plant zal sneuvelen
Tja, dit is echt onvermijdelijk. Zelfs als alles buiten bereik staat, komt er misschien een keer een bal tegen een pot. Of je kindje kan opeens veel hoger komen dan eerst en trekt een plant van de kast. Gelukkig hoeft je plant hierdoor niet meteen dood te zijn. Ruim de troep op en kijk wat er nog te redden is. Zijn er alleen wat geknakte bladeren? Knip ze af en geef je plant een nieuwe pot. Zelfs als een groot deel is afgebroken, kan je plant vaak nog terug groeien en als er helemaal niets meer te redden is, kun je altijd nog gaan stekken.

Het kan soms een uitdaging zijn, een kindje in huis én een grote plantencollectie. Maar het heeft ook enorm veel waarde. Jouw kindje groeit op met groen om zich heen, hij of zij leert dat je voor je omgeving moet zorgen en zal hopelijk een flinke dosis liefde voor de natuur ontwikkelen. Dat is toch geweldig! En zorg ervoor dat je kind ook eens met een plant (misschien alleen maar op de achtergrond) op de foto gaat. Ik heb foto’s van mezelf als ukkiedukkie met planten die nog steeds in mijn vaders huis staan! Zo bijzonder om te beseffen dat die planten ouder zijn dan ik.


Wil je meer leren over de lichtbehoefte van jouw kamerplanten?

Bekijk dan mijn boek Een huis vol planten. In dit boek leer ik je alles over de lichtinval in je huis. Je leert het licht in je huis te analyseren, om zo je kamerplanten en hun lichtbehoeftes beter te begrijpen. Je kamerplanten staan nooit meer op een te lichte of te donkere plek: voortaan weet je precies welke plant op welke plek in je huis gelukkig wordt!
Bekijk mijn boek Een huis vol planten op Bol.com


Gerelateerde Plantenvragen

See this gallery in the original post