Mama Botanica

View Original

Aloë vera stekken & extra verzorgingstips voor stekjes

Aloe vera stekken

Naam: Aloë vera
Latijnse naam: Aloe vera

De gemakkelijkste manier om de aloë vera plant te stekken is door de stekjes op de juiste manier van de moederplant af halen en te planten. Hieronder lees je hoe je de stekjes van de Aloe vera afhaalt en in een eigen potje zet.

 We doen zo’n beetje alles met deze plant: op onze huid smeren, in drankjes stoppen en in onze huizen zetten. We verwachten wonderen van dit groene plantje. Maar daarnaast is het ook gewoon een heel leuk plantje dat vaak een goede groeier is en veel babyplantjes produceert waarmee je je plantenfamilie kunt uitbreiden. Hieronder lees je een stukje uit mijn boek Stek Je Plant, waarin ik je alles leer over het stekken van kamerplanten en de belangrijkste stekmethodes voor 40 populaire kamerplanten.

Hoe stek je de Aloe vera?

De Aloë vera groeit, net als de Bananenplant, zijn eigen stekjes, hoe fijn is dat! Alles wat jij dus hoeft te doen is deze stekjes op de juiste manier van de moederplant af halen en planten. Een stekje herken je als babyplantje dat naast de moederplant omhoog groeit. Dit zijn de uitlopers of scheuten van de moederplant en zijn via de wortels nog met elkaar verbonden. Soms zitten deze heel dicht of bijna op de stam en soms juist verder weg van de stam. Beide stekjes kun je gebruiken om de volgende generatie te laten groeien.

Zo haal je de stekjes van de Aloë vera

Goed, jouw moederplant groeit baby’tjes. Tijd om die een eigen potje te geven! Als er heel veel stekjes bij je plant groeien, die je er allemaal vanaf wilt halen, kun je de plant uit z’n pot halen. Haal de aarde rondom de wortels weg. Nu zie je heel goed de wortels van de stekjes. Snij de babyplantjes los met een wortelstok en als dat kan, ook al wat zijwortels. Zitten er geen zijwortels aan je stekje? Geen probleem. Zolang er een stammetje aan zit, zal hij gaan wortelen. Om te voorkomen dat je stekje rot oploopt, kun je hem een dag aan de lucht laten drogen. Het snijwondje gaat dan dicht.

De stekjes kun je daarna in een eigen potje zetten. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld deze cactusgrond via bol.com of standaard potgrond waar je wat zand en perliet, zoals deze via bol.com doorheen mengt. Kies niet een hele grote pot, maar liever een klein potje. Het is beter om je stekjes iets vaker te verpotten, zo voorkom je dat er te veel aarde rondom je stekje zit wat te lang nat blijft. Je kunt ook meerdere stekjes bij elkaar in een pot zetten.

Wil je je moederplant niet helemaal uit de pot halen? Graaf dan de stekjes een beetje uit, zodat je deze met een zo lang mogelijke wortelstok kunt afsnijden. Het gat in de potgrond kun je eventueel opvullen met nieuwe grond. Verder doe je hetzelfde als hierboven.

Zet je stekjes in het licht

Stekjes groeien het beste in indirect licht. Een goede plek voor stekjes is bijvoorbeeld de vensterbank of (keuken)plankjes direct naast het raam dat gericht is op het noorden, oosten en westen. Een raam op het zuiden krijgt te veel direct licht en is beter geschikt voor planten die al goed geworteld zijn en actief groeien. Zorg er wel voor dat de ruimte niet te koud is, dat belemmert de groei. In de winter kan je je stekje een goede start geven door de stekjes onder een groeilamp te plaatsen. Met een groeilamp krijgt je plant altijd voldoende licht om goed te gaan groeien en hoef je niet bang te zijn voor smalle plantjes met kleine blaadjes. Gebruik bijvoorbeeld deze groeilamp met gewone fitting op bol.com. Dit is de goedkoopste optie, want je draait deze LED lamp gewoon in een fitting of bureaulamp die je al in huis hebt. Je kunt je ook verder verdiepen in groeilampen en geavanceerdere groeilampen met timers kopen, ik heb een blog geschreven met alles wat je moet weten over groeilampen.

Hoe verzorg ik mijn Aloë vera stekjes?

Je stekjes staan lekker in hun potje te wortelen. De potgrond waar je ze in hebt gezet is in het begin nog licht vochtig. Laat de aarde goed droog vallen, voordat je opnieuw water geeft. Als je de aarde altijd vochtig houdt, is de kans groot dat je stekje gaat rotten. Door de grond tussendoor droog te laten vallen, stimuleer je de wortelgroei van je kleine plantje.

Zet je stekjes op een plek met veel indirect licht. Als je je plantjes direct in de volle zon zet, heb je kans dat ze verdrogen, omdat er nog niet genoeg wortels aan je plantje zitten om voldoende vocht op te nemen. Zodat je stekje goed geworteld is en nieuwe groei vertoond, kun je hem ook in de volle zon zetten.

Help, mijn Aloë vera plant groeit geen stekjes!

Als jouw plant geen nieuwe stekjes groeit, kun je hem helaas nog niet stekken. Je kunt bij deze vetplant niet een blad afsnijden of afbreken en die gebruiken om te stekken, zoals dat met bijvoorbeeld de Echeveria wel kan. Je moet dus nog wat geduld hebben voor je aan familieuitbreiding kunt gaan denken. Zorg ervoor dat je je Aloë vera op de juiste manier verzorgt, geef hem eventueel een grotere pot of extra plantenvoeding om de groei te stimuleren. Er zijn ook Aloë vera’s die helaas bijna nooit stekjes maken. Bij die planten kun je beter goed genieten van de moederplant!

Extra tips

Geef je deze plant te veel water, dan kan het resultaat dramatisch zijn. De kern van de plant rot vrij gemakkelijk en vormt dan rode vloeistof, waardoor het lijkt alsof je Aloë doodbloedt. Niet te veel water geven dus.

De plant is populair vanwege de medische kwaliteiten, maar daarvoor heb je een oudere plant nodig, met dikke, grote bladeren. De meeste planten die te koop zijn, zijn nog vrij klein en jong. Je zult dus nog even geduld moeten hebben tot je ze kunt ‘oogsten’. Het liefst gebruik je hiervoor een plant die biologisch is geteeld, zodat er geen insecticiden op je plant zitten.

Wil je meer leren over de Aloë vera? Lees dan de volgende blogs:

Plantenvraag: Help, mijn Aloë vera staat in bloei!
Plantenvraag: Wat te doen met een uit de kluiten gewassen Aloë vera?

Wil je meer leren over het stekken van je planten?

Bekijk dan mijn boek Stek Je Plant. In dit boek leer ik je alles over het stekken van je groene huisgenoten en de basics van plantenverzorging, inclusief een enorme stekjesgids met de 40 planten die het populairst zijn op Instagram of gewoon heel leuk zijn om te stekken.
Bekijk Stek Je Plant op Bol.com

⭐⭐⭐⭐⭐ 4,8/5 (138 reviews)